Veel interesse wereldwijde aardbeienteelt in Noorse plukrobot

De ‘aardbeienplukrobot’ kan de hele dag werken en kan binnenkort de seizoenarbeiders vervangen. Volgens de Noorse teler Simen Myhrene is dit de toekomst: “Hij neemt geen lunchpauze of wat voor pauze dan ook. Het is natuurlijk interessant om de loonkosten naar beneden te krijgen.”

Myhrene laat bij de Milieu- en Biowetenschappelijke Universiteit van Noorwegen de robot in actie te zien: “Voor de teelt is dit een revolutie die kan worden vergeleken met de komst van de melkrobot in de stal. Nu wordt de groei in de markt ingenomen door importaardbeien, dus we moeten bewijzen dat Noorse aardbeien de concurrentie aankunnen.”

Interesse vanuit de hele wereld
Noronn is begonnen om de robot op de markt te brengen. Katharina R. Asting, algemeen directeur bij Noronn: “De interesse voor de robot is groot vanuit de hele wereld. We hebben bezoek gehad van aardbeientelers uit veel verschillende landen. Ze komen allemaal om deze, naar ons idee, vooruitstrevende oplossing te bekijken. Het is immers kunstmatige intelligentie, want hij plukt wat wij willen.”

De robot is geprogrammeerd om rijpe aardbeien te plukken, dat wil zeggen: rode aardbeien. Maar hij kan de aardbeien ook sorteren op grootte.

De robot is ontwikkeld om aardbeien te plukken die op stellingen groeien. Een methode die bijna alle telers in Europa al gebruiken. Zo ook 25 aardbeientelers in Noorwegen, onder wie Myhrene.

Tekort aan seizoenarbeiders

Asting: “Het is een uitdaging om aan voldoende plukkers te komen. In sommige landen blijft een deel van de oogst hangen, omdat er niet genoeg plukkers zijn. We zien steeds meer telers op stellingen telen, het seizoen duurt dan langer en de teelt beter kan worden gecontroleerd.”

Aardbeienteler Simen Myhrene denkt dat meer telers over zullen stappen van akkerteelt naar teelt op stellingen in plastic tunnels, zodat de plukrobot het plukken over kan nemen.

Robots zijn de toekomst

Volgende zomer wordt de laatste keer dat Myhrene aardbeien op akkers zal telen, daarna zal hij gebruik gaan maken van de plukrobot van Noronn.

Myhrene: "Ongeveer 30 procent van de kosten in de aardbeienteelt zijn verbonden aan het oogsten. Ik weet zeker dat die sterk verminderd kunnen worden dankzij automatisering."

De Milieu- en Biowetenschappelijke Universiteit in Ås, onder Oslo, heeft bijna 5 miljoen Noorse kroon (zo’n 495.000 euro) gekregen van de Onderzoeksraad, zodat de robot gecommercialiseerd kan worden.

Asting: "We werken er nu aan dat de robot op grote schaal geleverd kan worden."

 

Bron: nrk.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven