De oogst van Galicia IXP aardappelen in Spanje sluit af met 10.000 ton

Het aardappelseizoen in de streek A Limia, in de provincie Orense, staat op het punt af te sluiten met een oogst van meer dan 100 miljoen kilo in de bewaring. Hiervan draagt slechts 10% de beschermde oorsprongsbenaming 'Patata de Galicia', behorend tot de Kennebec variëteit.

De teelt van de beschermde aardappel, die vooral verhandeld wordt in Madrid, Barcelona, Bilbao en Valencia, stopt systematisch al in maart of april. Het Consejo Regulador de Patata de Galicia is dan ook al bijna drie jaar in afwachting van de goedkeuring van Brussel van de beschermde status voor de variëteiten Fina de Carballo en Agría. Deze laatste variëteit met geel vruchtvlees en speciaal geschikt voor bakken, komt veel voor in de streek A Limia. Zodra deze variëteit de beschermde status krijgt, kan het Consejo Regulador tot  25 miljoen kilo aardappelen certificeren, zodat de markt langer bevoorraad kan worden. 

Momenteel is 70% van de productie van de Agría bestemd voor de frietindustrie. Het is evenwel mogelijk dat als de Agria de status beschermd krijgt, de aardappel ook voor andere doeleinden gebruikt gaat worden. De aardappel is namelijk ook geschikt om te koken of te grillen. De Kennebec is ondanks haar populariteit niet zo geschikt voor gebruik in de horeca, omdat zij uit elkaar valt als ze lange tijd in het water staat. Dit is bij de Agría niet het geval, legt de technisch directeur van de Consejo, Luis Saa, uit. 

In de toekomst zal de productie van de Kennebec in A Mariña verhoogd kunnen worden. Dit is op dit moment nog niet mogelijk omdat deze landstreek sinds twee jaar kampt met de aanwezigheid van de Guatemalteekse mot. De telers in deze streek zijn in afwachting van de toestemming van de regering. De autonome regering zal groen licht geven zodra de mot niet meer in de vallen wordt aangetroffen, merkt Saa op. 

Bron: www.farodevigo.es

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven