Oekraïense fruit- en bessenexport +10%

In de periode van januari t/m september 2019 bleef de fruit- en bessenexport stijgen. In de eerste negen maanden van dit jaar exporteerde Oekraïne voor € 156 mln aan fruit en bessen. Dit is 10% meer dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar, zoals gerapporteerd door D. Bohdan Dukhnitsky, onderzoeker van het Department of Economics of Agrarian Production and International Integration van het "Institute of Agrarian Economy".

Volgens hem was dit mogelijk dankzij de aanhoudende afzetstijging in alle overzeese markten van alle belangrijkste exportproducten in groep 8. Deze omvatten walnoten (€ 68 mln), diepgevroren fruit (€ 57 mln), appelen en peren (€ 12 mln) en bessen (€ 10 mln).

Vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar is de export van fruit  in hoeveelheid gestegen, aldus Dukhnytsky. De export van walnoten is met bijna 80% gestegen van 20.000 ton naar 36.000 ton. Het aantal verladingen van appelen en peren is meer dan anderhalf keer toegenomen (+52%), van 29 duizend ton naar 44 duizend ton en de export van diepgevroren fruit en bessen is gestegen van 36 duizend ton naar 37 duizend ton.

De Europese Unie blijft de grootste markt voor Oekraïense tuinbouwproducten.

Polen (17,5% van de exportwaarde), Turkije (11,3%), Frankrijk (8,1%), Wit-Rusland (6,2%), Italië (5,0%), Nederland (4,1%) en Irak (4,0%) zijn belangrijke exportbestemmingen.

Bron: ukrainefood.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven