Het Fru&Tube verkoopautomaat met vers fruit

Sonia Moto, een jonge teler afkomstig uit Barbaño in Extremadura, is een van de makers van de Fru&Tube, de eerste verkoopautomaat met vers fruit. Het idee is ontstaan tijdens een lang verblijf in een ziekenhuis. Hier waren  de automaten, zoals gebruikelijk, alleen  gevuld met tussendoortjes  als drankjes met suiker, voorverpakte koeken, frisdranken en chips. 'We realiseerden ons dat er geen verse producten te krijgen zijn in publieke gebouwen zoals een ziekenhuis. En we bedachten dat mini-fruit perfect in de automaten zou passen', legt Moto uit. 

Nadat zij tot deze conclusie waren gekomen, volgden twee jaar waarin gezocht werd naar de juiste manier om het fruit in de verkoopautomaten aan te kunnen bieden (ook wel bekend als 'vending'). De oplossing werd gevonden tijdens de beurs Fruit Attraction in Madrid, toen zij kennis maakten met de fruitdispenser en een praatje aanknoopten met de ontwerper hiervan, Carlos Mendez. Zonder dat zij het beseften, betekende dit het begin van Fru&Tube.

Vier jaar later was de juiste verpakking al ontwikkeld en zelfs gepatenteerd en is Fru&Tube volgens haar leden het enige bedrijf ter wereld dat uitsluitend verse producten aanbiedt in verkoopautomaten.  In de automaten zijn allerlei versproducten te vinden: steenfruit, bananen, cherrytomaten, kaki's, abrikozen en daarnaast ook sapjes, gedroogd fruit, noten.

Innovatieve verpakking 

Er is in eerste instantie gekozen voor een plastic verpakking om het fruit te beschermen op het moment dat het naar beneden valt in de automaat. Vandaag de dag beschikken de automaten van Fru&Tube echter over een soort lift waarmee het fruit wordt gepakt en naar beneden wordt gebracht. Toch is de verpakking niet vervangen aangezien deze ook nog andere voordelen heeft. Op strategische plaatsen zijn er gaatjes gemaakt in de verpakking, zodat het fruit kan ademen en er minder zuurstof  binnenkomt en het rijpingsproces wordt vertraagd. Dit zorgt er samen met de koeling in de automaten voor dat het fruit minstens 15 dagen houdbaar is. 

De verpakking is hermetisch afgesloten en transparant, zodat je kunt zien of het product wat je gaat eten nog vers is. Bovendien past de verpakking in de bekerhouders in auto's en worden de producten van Fru&Tube ook verkocht bij benzinestations. De producten kunnen ook veilig vervoerd worden in een tas of rugzak, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het product bederft. 

Momenteel staan er 12 automaten in Madrid en levert Fru&Tube aan bedrijven die fruit aan hun assortiment willen toevoegen. 'Momenteel zijn zij echter nog terughoudend omdat bewerkte producten goedkoper zijn en makkelijker goed te houden, hoewel de verspilling van ons fruit beperkt blijft tot 5 %', benadrukt zij. 'We hebben steun van de overheid nodig', heeft zij meer dan eens aangegeven.

In afwachting van deze steun, richt Fru&Tube zich op de toekomst. Het is hun gelukt een 100% biologisch afbreekbare verpakking te ontwikkelen. Zij hebben het voornemen in het jaar 2020 geen plastic meer te produceren en voor hun verpakkingen uitsluitend gebruik te maken van gerecycled plastic. Een bedrijf dat handelt in gezonde producten en bovendien oog heeft voor het milieu. 

Bron: www.hoy.es

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven