Export snijbloemen en AGF dreigt in gevaar te komen

EU plaatst Kenia opnieuw op lijst van landen met hoog chemicaliëngebruik

De Europese Unie heeft Kenia terug op de lijst van landen geplaatst met een hoog gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Dit brengt de export van het land in gevaar. De beslissing komt vijf maanden nadat Kenia in januari van de lijst werd gehaald omdat het aan de eisen voldeed. 

De vermelding op deze lijst houdt in dat alle uit Kenia afkomstige producten verplichte en tijdrovende controles moeten ondergaan om  toegelaten te worden tot de EU-markt.

"We zijn op deze lijst beland omdat we de toegestane residuenlimiet hebben overschreden," zegt Ojepati Okeseger van het Fresh Producers Consortium of Kenya. Kenia heeft zich sinds de eerste vermelding in 2014 jarenlang ingespannen om van de lijst afgehaald te worden.

Okesegere zegt dat de sector met relevante overheidsinstellingen samenwerkt om aan alle fytosanitaire eisen te kunnen voldoen. 

De EU had Kenia de deadline van 1 september 2014 gesteld om haar mrl's voor exportproducten te verlagen waarna het land op sancties zou kunnen rekenen. Deze sancties bestonden onder meer uit extra controles van Keniaanse bloemen en AGF en de beperking van de import van een aantal producten. 

De regering besloot daarom het gebruik van twee chemische middelen in de tuinbouwsector te verbieden en nam extra ambtenaren aan om exporteurs te helpen bij het naleven van de regels. De Kenya Plant Health Inpsectorate Service was niet bereikbaar voor commentaar. 

Het EU-besluit komt kort na de aanscherping de Australische regering van de eisen voor de export van Keniaanse snijbloemen, waardoor de export van bloemen naar deze markt fors is gedaald. 

Australië gaf Keniaanse bloemen tot vorige maand de tijd om aan de nieuwe eisen te voldoen. Een besluit dat voor veel bloemenexporteurs reden was om flink te investeren in ontsmetting om aan de eisen van deze markt te kunnen blijven voldoen.  

Bloemen vormden een groot deel van de Keniaanse exportinkomsten in 2018 met een omzet van €1 mld, gevolgd door de fruitexport met €243 mln en groenten met €108 mln. 

Bron: businessdailyafrica.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven