Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Computerbeeld kan rijp fruit herkennen

De studenten Mikko Toivonen en Chang Rajani ontwikkelden samen met assistent-professor Arto Klami computerbeeld-algoritmen, die foto's gemaakt met een telefoon om kunnen zetten naar zeer nauwkeurige hyperspectrale beelden.

Hyperspectrale beelden laten meer zien
Hyperspectrale beelden verschillen van normale foto's omdat ze dingen onthullen die niet met het blote oog waarneembaar zijn. De techniek is niet op transilluminatie gericht maar op hyperspectrale beelden die golflengten van licht nauwkeuriger weergeven dan normale foto's.  

"Normale foto's gebruiken drie kleurkanalen, rood, blauw en groen. Bij hyperspectrale beelden is de resolutie van de golflengte van het licht veel fijner," legt Klami uit.

"Een eenvoudige drie-kleuren camera is niet in staat om onderscheid te maken in het spectrum van bijvoorbeeld chlorofyl. Met een hyperspectraal beeld is het makkelijker om het chlorofyl te identificeren," zegt Toivonen. 

Boven is een kleurenfoto van avocado's afgebeeld, gemaakt met een secundair toestel. Onder zijn de spectra van de oppervlakten van de avocado's weergegeven. De gekleurde vierkantjes geven aan waar de spectra werden genomen.

De avocado aan de rechterkant is duidelijk groener dan de andere, wat te zien is aan de piek in de blauwe spectrumcurve bij 550 nanometer. Deze uitschieter geeft aan de dat betreffende avocado naar alle waarschijnlijkheid onrijper is dan de andere.

 

Bron: miragenews.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven