De Spaanse campagne voor steenfruit in 2019, in cijfers

In juli 2019 werd het Spaanse steenfruitseizoen geschat op 1.944.437 ton, 3 % meer dan het jaar ervoor en 4 % minder dan het gemiddelde van de laatste vijf seizoenen, waarbij de gemiddelde productie normaal was. De Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos, UPA, heeft de productie voor de verschillende producten in Spanje samengesteld:

Abrikoos: 8% van al het Spaanse steenfruit. De productie bedraagt 133.644 ton en is zowel ten opzichte van het vorige seizoen (-24%) als het gemiddelde van de laatste vijf seizoenen (-15%) gedaald.

Perzik: 47% van al het Spaanse steenfruit. De productie bedraagt 943.881 ton, 4% meer dan in 20185 , maar 1% minder dan het gemiddelde van de laatste 5 seizoenen.

Nectarine: 30% van al het Spaanse steenfruit. De productie is 600.116 ton, 10% hoger dan in 2018 en 1% lager dan het gemiddelde van de laatste vijf seizoenen.

Pruim: 10% van al het Spaanse steenfruit. De productie is 167.495 ton, 10% hoger dan in 2018, maar 14% lager dan het gemiddelde van de laatste vijf seizoenen.

Kers: 5% van al het Spaanse steenfruit. De productie is 99.301 ton, 7% lager dan in 2018 en 6% lager dan het gemiddelde van de laatste 5 seizoenen.

In Spanje is 82% van de perzikproductie afkomstig uit drie autonome regio's: Catalonië (31%), Aragón (27%) en Murcia (24%). Aragon en Murcia hebben hun productie met 4% en 6% verminderd ten opzichte van het gemiddelde van de laatste 5 jaar en Catalonië heeft deze met 18% verhoogd.

De productie van nectarine vindt hoofdzakelijk plaats in Catalonië (36%), Aragón (27%) en Murcia (18%), samen goed voor 71% van de productie. Aragon heeft zijn productie met 2% verminderd ten opzichte van het gemiddelde van de laatste vijf seizoenen. Aan de andere kant is Catalonië met 18% gestegen en Murcia met 6%. Extremadura is de op drie na grootste producerende autonome gemeenschap (9,4%) en heeft haar productie met 20% verminderd ten opzichte van het gemiddelde van de laatste vijf seizoenen.

Het belangrijkste abrikozenteeltgebied is Murcia, met 51%, gevolgd door de Aragón (15,5%) en Valencia (15,5%). Allemaal zijn ze goed voor 82% van de nationale abrikozenproductie.

Extremadura is het belangrijkste pruimenteeltgebied (55%), gevolgd door Andalusië (13%) en Murcia (8,4%).

De belangrijkste kersenproducerende gebieden zijn Aragón (37,5%) en Extremadura (30,4%). In 2019 is de productie van Aragón in vergelijking met het gemiddelde van de laatste vijf seizoenen met 16 % gestegen en die van Extremadura met 14 % gedaald.

Wat de export betreft, is de belangrijkste bestemming voor onze steenvruchten de EU, aangezien deze 93 procent van de handel buiten ons land voor haar rekening neemt. In totaal is tot juli 2019 545 427 ton naar de EU uitgevoerd, 5% meer dan in 2018 en 3% minder dan het gemiddelde van de laatste vijf seizoenen.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven