Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Nowakowski, Genenis Fresh

"Egypte en India vulden de leegte die de Russische boycot achterliet"

Egyptenaren zijn gecharmeerd van Poolse appelen. Eerder dit jaar startten ze met de import van appelen uit Polen en dat kwam goed uit. Nadat de Russische boycot vijf jaar geleden werd ingevoerd, kwamen Egypte en India in beeld als nieuwe markten. Inmiddels hebben deze markten die leegte opgevuld die door de Russische boycot was ontstaan. 

Jan Nowakowski, directeur van Genesis Fresh, vertelt dat het ras Idared dit jaar de grootste schade en verliezen heeft opgelopen. "De vorst in mei heeft gevolgen gehad op vrijwel de hele Poolse appeloogst dit jaar maar bij de rassen Idared, Ligol en Jonagored zijn de verliezen het grootst. De opbrengsten van deze rassen zullen ver onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar blijven. Dit is met name voor Idared een probleem omdat de vraag naar dit ras juist onder onze Egyptische klanten sterk is." 

Egypte is een vertrouwde markt voor de Polen geworden nadat de Russische boycot vijf jaar geleden werd ingesteld. "Europa heeft dit jaar voldoende appelen. We exporteren 70% van onze appelen naar Europese landen, terwijl 30% bestemd is voor landen in Azië en Afrika. Dit jaar is Egypte eerder dan vorig jaar begonnen met het importeren van onze appelen en dat is een positieve trend. Ze merken dat onze appelen van goede kwaliteit en smakelijk zijn," legt Nowakowski uit. 

Nowakowksi vertelt dat de Russische boycot een enorme impact op de Poolse appelsector heeft gehad. "De afgelopen vijf jaar, na het ingaan van de Russische boycot, is de hele sector enorm veranderd. Wij passen ons aan de vraag naar nieuwe rassen en verpakkingen van deze nieuwe bestemmingen aan. Egypte en India zijn voorbeelden van nieuwe markten die de Europese sector heeft ontwikkeld na het ingaan van de boycot. Zij vulden de leegte die ontstaan was voor Poolse appelexporteurs op."

Nu de oogst kleiner is, heeft Genesis Fresh ervoor gezorgd dat het voldoende appelen beschikbaar heeft om aan de vraag van haar bestaande clientèle te kunnen beantwoorden. "De aantallen voor de klanten zijn gegarandeerd en kunnen dit seizoen worden geleverd. We verliezen ook nieuwe klanten niet uit het oog aangezien we verwachten dat we zelfs meer zullen kunnen leveren. We beschikten dit jaar over voldoende arbeidskrachten omdat er minder fruit hoefde te worden geplukt. We zijn inmiddels klaar met het plukken van de appelen. Het meeste werk vindt nu in de pakstations en koelhuizen plaats. Het komende seizoen moeten we op zoek gaan naar meer arbeidskrachten, niet alleen uit Oekraïne maar ook uit andere landen." 

Hoewel Genesis Fresh niet als standhouder aanwezig is in Madrid, zal het de vakbeurs Fruit Attraction dit jaar wel bijwonen. "We zullen aanwezig zijn op dit evenement. We zijn telefonisch of per email te bereiken voor het maken van een afspraak. We zullen op deze vakbeurs samen met onze partner Emerson aanwezig zijn in hal 7B, stand 10D, waar we onze klanten realtime trackers voor verse AGF, zoals appelen, blauwe bessen en tomaten, aan zullen bieden. Neem contact met ons op om ons team tijdens dit evenement te ontmoeten," zegt Nowakowski tot besluit. 

 

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
Tel. +48223783405
Email: [email protected] 

Publicatiedatum: