Fout op Google Maps:

Dealers kregen bananen en Rewe cocaïne

Onlangs is in het Duitse Landshut na een half jaar een proces beëindigd waarbij het om een spectaculaire cocaïnesmokkel ging. Een bende van de zogenaamde 'Balkan-maffia' zou minimaal twee ton drugs via Ecuador en Hamburg naar Duitsland gebracht hebben in bananenkartons. De nog groene bananen worden verspreid over heel Duitsland in rijperijen voordat ze hun mooie gele kleur krijgen en in de verkoop gaan. De vrijwel uitsluitend Albanese daders braken in de rijperijen in en haalden de pakketjes met drugs eruit. Medeplichtigen transporteerden dit vervolgens naar Nederland.

Het plan ging fout toen helpers van de bende in het Beierse Eitting bij de verkeerde rijperij inbraken. Op Google Maps waren twee aan elkaar grenzende gebouwen verwisseld en van een verkeerd bijschrift voorzien. De cocaïne bleef in de kartons en die ging vervolgens naar de retail, waar in september 2017 Rewe-medewerkers de drugs tijdens het uitpakken tegenkwamen. De rechercheurs herinnerden zich verdere, tot dan toe mysterieuze inbraken in rijperijen en gingen op zoek naar de daders. Telefoonbewaking, verkeerscontroles, observaties: de klopjacht op de Albanezen vond uiteindelijk onder de ogen van zo'n 500 rechercheurs plaats. In maart afgelopen jaar klapte dan uiteindelijk de val dicht.
 
Rotterdam was één van de doelbestemmingen voor de cocaïne. Daar zouden ook de opdrachtgevers en hun tussenpersonen hebben gezeten, vermoeden de rechercheurs. De Duitse federale recherchedienst (BKA) ziet in haar jongste rapport over de situatie Nederland als belangrijke basis voor internationaal opererende drugshandelsgroepen.

Bron: Süddeutsche Zeitung


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven