De nog op te richten partij presenteert plannen

BoerBurgerBeweging wil wet 'Recht op Landbouw' en inkoopmacht retailers breken

De nog op te richten politieke partij BoerBurgerBeweging wil dat Nederland een wet Recht op Landbouw krijgt. Deze wet moet het bestaansrecht van telers en tuinders beter waarborgen en telers beter beschermen. Wanneer BoerBurgerBeweging in maart 2021 in de Tweede Kamer wordt gekozen, wil de partij zo’n wetsvoorstel zo snel mogelijk indienen. BoerBurgerBeweging zal zich ook actief inzetten om de inkoopmacht van de retailers te doorbreken om zo een gezonde bedrijfsvoering, met een eerlijke prijs, voor telers en tuinders mogelijk te maken.

"Zo’n wet kan bijvoorbeeld voorkomen dat mensen en organisaties, die geen directe belangen hebben bij uitbreiding of modernisering van wettelijk toegestane boerenbedrijven, jarenlange procedures gaan voeren tegen telers, alleen maar omdat ze de veehouderijsector willen weghebben", aldus Caronline van der Plas, mede-initiatiefnemer van de BoerBurgerBeweging.

Strengere aanpak dierenextremisten
Het indienen van een Wet Recht op Landbouw is ook bedoeld om de legitimiteit van agrarische belangen te versterken en de rechten van telers te verdedigen. Tevens biedt zo’n wet, in de ogen van BoerBurgerBeweging, ruimere mogelijkheden om dierenextremisten aan te pakken, die zich schuldig maken aan stalinbraken, stalbezettingen, intimidatie, bedreiging van boeren of andere buitenwettelijke acties.

In de wet moeten ook nieuwe strafbare feiten worden opgenomen, zoals 'aanzetten tot' of 'oorzaak van' stalbezettingen, dierenbevrijdingen of intimidatie van veehouders. Ook wil BBB materiële schade en dierenbevrijdingen strafbaar stellen.

Onderwijs
BoerBurgerBeweging gaat zich ook richten op beter onderwijs op scholen over de land- en tuinbouw. De partij wil dat schoolboeken en lespakketten, waarin foutieve of suggestieve informatie staat over de agrarische sector, worden aangepast of verdwijnen. Ook wil BBB verplicht voedselonderwijs op scholen met daarin boerderijeducatie als vast onderdeel.

Prijzen
BoerBurgerBeweging zal zich daarnaast inzetten om meer waardering te krijgen voor de inspanningen van de telers en tuinders op het gebied van milieu en dierenwelzijn en zal zich dan ook sterk maken voor een goed verdienmodel voor bovenwettelijke inspanningen. Dit kan bijvoorbeeld via een vleestaks, maar dan op voorwaarde dat die taks wel rechtstreeks aan de boeren ten goede komt.

BoerBurgerBeweging zal zich actief inzetten om de inkoopmacht van de retailers te doorbreken om zo een gezonde bedrijfsvoering, met een eerlijke prijs, voor boeren en tuinders mogelijk te maken. In Duitsland kennen ze bijvoorbeeld het Initiatieve Tierwohl. Supermarkten betalen daar mee aan de extra maatregelen die telers treffen voor meer dierwelzijn, diergezondheid of milieumaatregelen.

Campagne 
BoerBurgerBeweging is momenteel druk bezig met de oprichting als politieke partij en zal begin 2020 een lijst met kandidaten en een verkiezingsprogramma presenteren. BoerBurgerBeweging rekent erop dat zij minimaal twee zetels kan halen in de Tweede Kamer en mogelijk meer.

Bron: BoerBurgerBeweging


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven