Overzicht wereldmarkt Mandarijnen

Bij de mandarijnen verschuift de productie van het zuidelijk halfrond naar het noorden toe. De toevoer uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika droogt nu snel op. De start van het seizoen is nog niet op niveau en dat zorgt dat de voorraden voor mandarijnen, tangerines en clementines momenteel laag zijn. In dit tussenseizoen stijgen de prijzen daardoor.

Voor het nieuwe seizoen op het noordelijk halfrond zal de oogst in Spanje en Italië lager uitvallen door vorig jaar. voornaamste oorzaak daarvan zijn de weersomstandigheden. Ook in China verwacht men een daling in productie door overvloedige regenval in enkele teeltregio’s. Handelsbarrières gooiden ook roet in het eten op sommige plaatsen. China importeerde meer mandarijnen en clementines uit Australië door het importtarief van de VS. Turkse mandarijnen worden beperkt in hun export naar Irak. De prijzen op de binnenlandse markt komen daardoor onder druk te staan.

Nederland: Spaanse mandarijnen komen erin, Zuid-Afrika gaat er langzaam uit
Vanuit Spanje komen al enkele weken de vroege mandarijnenrassen als Iwasaki en Okitsu op de markt, die vlot worden verkocht. Ook de aanvoer van de eerste Clementine-varieteiten komt nu op gang (Marisol, Ornules, Clemenrubi) en bladmandarijnen, die gretig opgepakt worden door de markt.De schade door het noodweer van vorige maand heeft geen impact gehad op de volumes en kwaliteit van de mandarijnen. De prijzen liggen op een acceptabel niveau. Niet alle retailers gaan direct aan de slag met de eerste Spaanse mandarijnen. Ook de markt voor Zuid-Afrikaanse mandarijnen is goed geweest. Het seizoen startte al met een vlotte afzet van Satsuma's en Clementines.Ook in de anders rustigere zomer viel de citrusverkoop niet tegen. De laatste soorten, zoals Tango en Nadorcott, worden dan ook beschouwd als de beste soorten en importeurs verwachten tot week 43 nog binnenkomsten. Zij geven aan dat Peru in de zomer, met name met soorten als Satsuma's, Nadorcott en Tango een grotere speler wordt, dus dat kan voor de komende jaren nog wel een uitdaging worden.

België: Handel loopt sneller door minder product
Het citrusseizoen is weer losgebarsten. De aanvoer van bladclementines begint goed op gang te komen en de vraag neemt toe. Volgens een Belgische handelaar zijn er hier en daar wel wat problemen qua kwaliteit, maar er is genoeg product met een mooie kwaliteit te vinden. Volgens een andere Belgische handelaar is er dit jaar wel wat minder product op de markt, waardoor de pluk en de handel sneller loopt dan vorig jaar.

Duitsland: Mediterraans seizoen los gebarsten
In Duitsland neemt de beschikbaarheid van Europees citrus – met name uit Italië en Spanje - zienderogen toe. De eerste clementines uit Spanje waren dit jaar reeds midden-september beschikbaar, aldus een handelaar in Bremen. Ook de eerste Clemenules van het Spaanse merk Tobsine zullen weldra beschikbaar zijn, luidt de verwachting. De prijzen zijn aan het begin van het Spaanse seizoen nog aan de hoge kant en men vermoedt dat deze tegen het eind van de maand zullen dalen. Bij het Zuid-Afrikaans en Zuid-Amerikaans citrus is de ‘einspurt’ daarentegen ingezet en neemt het aanbod gestaag af. Ook in Turkije is het seizoen inmiddels gestart, meldt een handelaar en importeur uit Wenen. "Dinsdag hebben we de eerste mandarijnen uit Turkije ontvangen."

Frankrijk: Minder toevoer uit Corsica dan vorig jaar
Clementines uit Corsica zijn in Frankrijk nog altijd de populairste in hun soort. De eerste toevoer wordt begin november op de markt verwacht. De prognose is dat de volumes 20% onder die van vorig jaar zullen liggen, vertelt een groothandelaar. De maten zijn naar verwachting gemiddeld. Op dit moment is er al wel Spaans product op de markt. Op Rungis liggen de prijzen rond de 1,70 € per kilo.

Spanje: 30% minder volume bij de start van het seizoen
De vroege Clementines worden binnenkort geoogst in Valencia zoals de Rubi en de Oronules. De vroege Satsuma’s zijn in de laatste stage gekomen voordat ze geoogst worden. De opbrengsten zijn ongeveer 30% lager dan vorig jaar in de regio van Valencia. De oogst gaat ook langzamer door de warme temperaturen. Dit zorgt voor niet al teveel volume op de markt, acceptabele prijzen en weinig marktdruk. Het is opmerkelijk dat enkele telers clementines plukken die nog niet rijp zijn als gevolg van de lage volumes fruit op de markt. De lage opbrengsten zijn vooral te merken bij de Clemenule variant welke het meest populair en het belangrijkste is met betrekking tot het volume. Met minder fruit in de bomen zijn er veel grote formaten beschikbaar. Op het moment zijn Spaanse handelaren in competitie met Orri en Nadorcott mandarijnen uit Zuid-Afrika, Peru en Argentinië. “Nu zijn de volumes nog redelijk laag maar we verwachten dat dit in de toekomst gaat toenemen,” vertelt een handelaar.

De storm in de regio van Valencia had geen invloed op de kwaliteit of kwantiteit van de citrusoogst. Er was nog weinig fruit beschikbaar voor de oogst hoewel de hitte daarna zorgde dat de velden snel opdroogden. De regen heeft gezorgd voor grote formaten en ontdeed de bomen van slecht fruit. In sommige regio’s had men minder geluk en was er wel degelijk schade aan de oogst. Dit was het geval in Orihuela (Alicante) en Murcia.

Italië: Mandarijnen niet gespaard in het Italiaanse noodweer.
Het seizoen is nog niet gestart in Italië. In de zuidelijke regio’s zijn er al wat schaarse eerste varianten op de markt te vinden. De start van het seizoen begint officieel op het einde van oktober. Men verwacht een sterke daling in de oogst van Clementines en Mandarijnen dit varieert tussen de 30% en 70% afhankelijk van de regio.

In de provincie Taranto verwacht de coöperatie van telers een reductie van 70% in de Clementines vergeleken met 2018. Dit door lage temperaturen en twee hagelstromen in de bloeiperiode en in de zomer. Er zijn geen ziektes aangetroffen op de arealen al hadden sommige mandarijnen schade door de hagel. Momenteel zijn op de groothandelsmarkt vooral de Miyagawa mandarijn van Italiaanse origine te vinden, het is een vroege variant die erg populair is door zijn aroma en bijzondere donkergroene kleur. De prijs ligt op de 0,70 tot 1,00 €/kg afhankelijk van de markt. De Spaanse Clemenruby is sinds eind september ook aanwezig op de markt, de prijzen liggen tussen de 0,80 en 2,00 €/kg.

Turkije: Prijs voor mandarijnen zakt door beperking export
De telers in Turkije zijn begonnen met de oogst van de eerste variëteiten mandarijnen. De mandarijnen worden momenteel vooral geëxporteerd naar Irak, Rusland, Oekraïne en Oost-Europa. Mandarijnen voor Irak komen echter de grens niet over omdat ze te groen zijn. het probleem ligt echter bij de Turkse grenspost en niet bij de Iraakse. De teruggestuurde mandarijnen zorgen echter voor een probleem. De prijzen stijgen nu niet maar dalen juist door de gesloten grens. Op de Iraakse markt kan men 1 Turkse lira (€ 0,16) krijgen voor de mandarijnen.

China: regenval tast een deel van de oogst aan
Na een paar maanden laagseizoen komt er sinds begin september weer nieuwe lokale toevoer van mandarijnen op de Chinese markt. Tussen juni en september, wanneer er weinig productie op de markt is, werd het vooral aangevuld met import. Normaal werd er vooral uit de Verenigde-Staten geïmporteerd, maar door de hoge importtarieven dit jaar werd er meer geïmporteerd vanuit Australië.

Aan het begin van het jaar zag het er naar uit dat dit seizoen de oogst beter zou zijn dan het voorgaande seizoen van 2018/2019 waarin veel regenval het volume en de kwaliteit van de mandarijnen flink had beïnvloedt. Echter door de vele regen en overstromingen in de tweede helft van 2019 is dit jaar ook een deel van de oogst aangetast. De schade aan de productie verschilt per gebied, maar het volume is wel afgenomen. In de komende maanden zal er meer productie op de markt komen, dat zal tot ongeveer op April duren.

Verenigde Staten: Kleine voorraden drijven de prijs op
Binnenlandse mandarijnen en clementines zijn onderweg al zijn de voorraden iets lager. Op het moment neemt de toestroom uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika af. Florida oogst al de eerste Early Pride variëteiten voor de markt. “De voorraden zijn op het moment klein,” vertelt een handelaar. “Chili had ongeveer 15% minder productie en Marokko en Californië komen tot begin november niet op de markt met hun Clementines.”

Mandarijnen, clementines en tangerines zijn het hele jaar door beschikbaar op de Amerikaanse markt met binnenlands product uit Californië en Florida en import uit Chili, Peru, Uruguay, Mexico, Marokko en Zuid-Afrika. “Spanje exporteerde ook product in de winter maar door het recente importtarief van 25% zal dat veranderingen,” vertelt een handelaar. Men verwacht dat de vraag gaat toenemen nu het steenfruit en andere zomerse producten hun einde naderen en citrus weer een rol gaat spelen bij de consument. De promotie, de Easy Peel en de zaadloze varianten dragen bij aan de groeiende vraag naar mandarijnen. Het is afwachten of de groeiende vraag in balans kan komen met de groeiende productievolumes uit Californië, Chili, Peru en China. Andere regio’s werken door de groeiende productie aan het ontwikkelen van nieuwe variëteiten voor de markt zoals Tango’s, Orri’s en Bingo’s in Florida. Op het moment stijgen de prijzen echter door de slinkende voorraden. De prijs ligt gemiddeld op $36-$38 voor een karton, vorig jaar rond dezelfde tijd lag de prijs op $20.

Zuid-Afrika: seizoen nadert zijn einde
In Zuid-Afrika loopt het citrusseizoen op zijn einde. Er zijn nog ongeveer 2 miljoen kartonnen te gaan en tegen eind september waren er 17,2 miljoen kartonnen verscheept. De originele verwachting voor dit seizoen was lager dan wat men nu verwacht van de markt. Men denkt aan het eind van het seizoen 19,1 miljoen kartonnen te hebben verscheept.

Windschade was een last dit seizoen en reduceerde het klasse 1 fruit in het zuiden van het land. In het noorden waren er wat problemen met gezwollen fruit. Nu de start van het seizoen voor het noordelijke halfrond op het punt van beginnen staat zullen de prijzen op de markt dalen. Dit is het effect van het tussenseizoen waar steeds meer product in omloop komt.

Australië: export naar China neemt toe
De productiewaarde van mandarijnen uit Australië nam toe met 7%. Tegen eind juni 2018 het had land 159,598 ton geproduceerd met een waarde van 305,8 miljoen AUD. De export nam tot met 39%, belangrijkste bestemming was China met 30% van de totale export. De toegenomen export was vooral te danken aan de handelsoorlog tussen de VS en China. De belangrijkste variëteiten zijn de Murcott (38%), Imperial (25%) en Afourer (22%).

Volgende week: Overzicht wereldmarkt paprika’s


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.