Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Teler uit het Duitse Syke teelt zeldzame groenten
Zijn klanten zijn sterrenrestaurants en exclusieve hotels en zijn aangeboden waren zijn zeldzame groente- en kruidensoorten. Marko Seibold woont in de Duitse plaats Syke en teelt hier alles op zijn eigen erf. Het is zijn hobby en zijn beroep: „In de tuinderij waar ik gewerkt heb, groeide eens Chinese kool. De planten groeiden zo prachtig en de bloesem had zo'n lekkere Chinese koolsmaak dat ik het eigenlijk zonde vond om de bloesem weg te gooien. Vervolgens bedacht ik me dat er vast nog meer bijzondere dingen waren die gegeten kunnen worden en zo kwam ik op dingen als rood-witte klaverzuring, bonte wortelen en bonte bieten.
Seibold vindt de innerlijke waarden van de groenten belangrijk. „De oude soorten hebben nog inhoudsstoffen die de nieuwere soorten niet meer hebben. Veel mineralen zijn verloren gegaan." Circa 150 zeldzame groentesoorten groeien er op het veld van Marko Seibold. Voor een deel moeten ze nog met de hand verzorgd en geoogst worden - niet geschikt voor snelle, moderne landbouw. Maar ondanks dat kan Seibold er van leven. Hij is namelijk bij alle topkoks van het land bekend en verstuurt zijn groenten en kruiden per post.
verzending door heel Duitsland per post
De zaadjes voor zijn planten haalt Seibold uit het buitenland: uit Frankrijk en vooral uit Italië. Hier houdt men zich namelijk meer bezig met het behoud van planten. Seibold heeft momenteel een areaal van circa drie hectare voor het telen van zijn groenten, maar hij zou eigenlijk veel meer kunnen gebruiken. Vijf tot zes hectare zou goed zijn, maar hij kan maar moeilijk aan nieuwe grond komen. Wanneer één van zijn buren echter grond zou verkopen, zou Seibold zijn kans grijpen om zo nog meer nieuwe soorten te gaan telen.