Steeds meer consumenten zijn zich bewust van de impact die de mens heeft op het milieu. Materiaal als plastic, dat gebruikt wordt voor de verpakking van een groot deel van de verse voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit, staan in de schijnwerpers. Een biologisch citrusbedrijf uit het Spaanse Málaga wordt het eerste bedrijf dat het gebruik van plastic in zijn verpakkingen met 100%, en in andere toepassingen met 50%, terugbrengt.

“We zijn het biologische citrusseizoen van 2019-20 begonnen met het gebruik van volledig composteerbare en biologisch afbreekbare verpakkingen, in het kader van ons plan om onze CO2-voetafdruk voor eind 2020 met 80% te verlagen", vertelt Pablo Teutsch, commercieel directeur van LucecoFruits. "We kwamen tot de conclusie dat we consequent moesten zijn in onze filosofie: nu zetten we geen biologisch fruit meer af in plastic verpakkingen".

De biologische citrus van dit bedrijf in Málaga zal verpakt worden in flowpacks en netten (girsacks) die volledig composteerbaar en biologisch afbreekbaar zijn. Dat geldt ook voor de etiketten. Het verschil met conventionele kunststof is nauwelijks waarneembaar, maar de materialen die nu gebruikt worden zijn gemaakt van aardappelzetmeel en maïszetmeel.

“Supermarkten hebben geen excuus meer. Ze moeten tegemoetkomen aan de eisen van de consument. Dit verpakkingsproduct is bovendien resistent tijdens de bewerking, zodat het de producten beter beschermt en isoleert tegen geuren, oliën, vetten etc. Deze verandering brengt alleen maar voordelen met zich mee en geen nadelen, met uitzondering van de prijs, die nu iets hoger ligt. Onze klanten hoeven zich echter nergens zorgen om te maken, want wij zullen die extra kosten dekken, als onderdeel van de verbintenis die we zijn aangegaan", aldus Pablo Teutsch.

"Eigenlijk denk ik dat we laat zijn met deze verandering, om iets te kunnen doen aan de klimaatverandering. Maar we hopen dat veel bedrijven een voorbeeld aan ons zullen nemen nu wij deze stap gezet hebben, en dat ze ons na zullen doen, met als gevolg dat we binnenkort een plasticvrije sector zullen hebben", voegt hij toe.

LucecoFruits was een van de eerste Spaanse citrusbedrijven die volgens de normen voor de biologische teelt en afzet begon te werken. De belangrijkste producten waar het bedrijf mee werkt zijn citroen, clementine, sinaasappel en grapefruit, hoewel het bedrijf de laatste jaren ook biologische mango en avocado afzet. De oogst wordt in zijn volledigheid naar Europa geëxporteerd, want aangezien het gaat om onbehandelde biologische producten worden lange overzeese reizen vermeden. "Dit is het eerste jaar dat we mogelijk per vliegtuig naar Qatar zullen gaan verzenden. Er is sprake van een vraag vanuit dit Arabische land en we zijn de mogelijkheden aan het bestuderen voor de export van citroen, sinaasappel en clementine naar dit land".

 

Voor meer informatie:

LucecoFruits, SL.
Pablo Teutsch                                                                                M:+34 606905162 
comercial@lucecofruits.com
lucecofruits.com