Turkse telers willen volgend jaar 5 mln avocado's exporteren

De stad Gazipasa in het zuiden van Turkije exporteerde dit jaar voor het eerst avocado's naar Rusland, Georgië en Oekraïne. In de regio worden jaarlijks op een areaal van 250 hectare 1.000 ton avocado's geteeld. 

Telers in deze regio zijn overgestapt van de groenteteelt op de teelt van exotische fruitsoorten, die hogere inkomsten opleveren en eenvoudiger te telen zijn. Momenteel worden er bijna 30 exotische fruitsoorten op een areaal van 2.500 hectare geteeld.

Aanvankelijk werd gestart met de bananenteelt, gevolgd door die van avocado's maar inmiddels is het aanbod uitgebreid met lychees, kiwi's, passiefruit, mango's, papaja's, dragonfruit, guave, koffie, pomelo, lime, gojibessen, jackfruit, moringa, roosappel en pawpaw. 

Rusland grootste afnemer

Telers in Gazipasa zetten hun avocado's voor €0,73 tot €0,81 per stuk af. Het fruit wordt eerst gesorteerd en verwerkt en vervolgens naar met name Rusland en Europese landen geëxporteerd. 

Exporteur Fatih Kamil Yilmaz: "Als de avocado-oogst in Gazipasa van start gaat, wordt de prijs op €0,73 per stuk vastgesteld. We exporteren naar Europese landen, waaronder Bulgarije, Roemenië, Rusland, Oekraïne en Hongarije. Naarmate de oogst groeit, willen we de export opschalen. We exporteren nu al twee jaar avocado's. Vorig jaar exporteerden we 1 mln stuks en dit jaar zijn we van plan om er 1,5 mln te exporteren. De komende jaren hopen we de export uit te breiden tot 5 mln stuks."

Bron: DHA (Yucel Bulut)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven