Argentijnse uitvinding beperkt verliezen in aardappelteelt

De Faculteit Landbouwwetenschappen van de Nationale Universiteit in Mar del Plata (UNMDP), onderzoeksinstituut INTA Balcarce en het Universitair Centrum voor Burgerinnovatie (CUIC) van de faculteit Exacte Wetenschappen van Unicen, hebben de zogenaamde Papatrónica ontwikkeld, een open-source elektronisch apparaat waarmee vastgesteld kan worden waar en wanneer aardappelen tijdens het teeltproces aangetast worden. Het doel van deze uitvinding is om de verliezen tijdens de bewaring, die volgens gegevens van de FAO tot wel 35% van de totale oogst kunnen bedragen, te beperken, en de kwaliteit van het product te verbeteren.

Zoals wordt benadrukt in een rapport over het onderzoek, maakt het vaststellen van de plaats waar de beschadigingen zich voordoen het mogelijk om de impact hiervan op de kwaliteit van de aardappelen te beperken, en het optreden en de verspreiding van ziekteverwekkers die na de oogst rot veroorzaken tot een minimum te beperken. De gegevens die door het apparaat worden verzameld worden draadloos verzonden naar een mobiel apparaat, om de processen in de waardeketen te reguleren.

Ontwerp
De Papatrónica beschikt over een kleine micro-controller met een bewegingssensor (net als mobiele telefoons) en een bluetooth- en wifi-zender. "Deze onderdelen bevinden zich in een aardappelvormig omhulsel, dat reproduceerbaar is in een 3D-printer en dat bij de aardappelen in de grond wordt gestopt op het moment van de oogst", vertelt Luciano Velázquez, docent en onderzoeker aan de Faculteit Landbouwwetenschappen van de UNMDP. "De rooimachine tilt de aardappelen op en vanaf een mobiele telefoon kunnen telers in real-time de ontwikkelingen volgen en indien nodig aanpassingen doen".

Gustavo Pereyra Irujo, onderzoeker aan het INTA Balcarce, benadrukt de veelzijdigheid van het apparaat. "Aangezien het apparaat werkt met open source technologie, kunnen mensen wijzigingen doorvoeren om het te gebruiken voor andere toepassingen die nodig zijn in het teeltproces. Bijvoorbeeld de toevoeging van een temperatuursensor, om het als een meetinstrument tijdens de bewaring te gebruiken".

 

Bron: infoarenales.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven