Te lang naar je beeldscherm gekeken? Fruit kan je ogen helpen

Leeftijdgerelateerde maculadegeneratie (ARMD) is verantwoordelijk voor de helft van het aantal gevallen van blindheid in het Verenigd Koninkrijk. 600.000 Britten worden jaarlijks door deze aandoening getroffen, wat erop neerkomt dat dagelijks 200 mensen deze diagnose krijgen. Er zijn twee vormen van maculadegeneratie: droog en nat. 

De natte vorm is het gevaarlijkst omdat bij deze aandoening het gezichtsvermogen zeer snel achteruitgaat. "Er bestaat helaas nog geen behandeling voor maculadegeneratie," zegt opticien Omar Hasson van Vision Express. "Er kunnen in sommige gevallen wel injecties worden toegediend om het proces te remmen. Het is echter van belang dat de aandoening tijdig wordt herkend omdat deze onbehandeld tot blindheid kan leiden."

De gemiddelde Brit laat eens in de vijf jaar zijn of haar ogen testen in plaats van eens in de twee jaar, zoals wordt aanbevolen. Voor ouderen is regelmatige controle nog belangrijker. 

Minder lang achter het scherm
We leven natuurlijk in een tijdperk waarin niet aan beeldschermen te ontkomen is, of deze nu van een computer, TV of telefoon zijn. We brengen iedere dag heel wat uren door met het kijken naar schermen. Zo kijkt 72% van de Britten dagelijks TV. De meest mensen knipperen ongeveer 20 keer per minuut met hun ogen om ze fris en vochtig te houden.

Uit een recent onderzoek is echter gebleken dat we slechts drie keer per minuut met onze ogen knipperen wanneer we naar een beeldscherm kijken, hetgeen kan leiden tot wazig zicht, droge ogen en hoofdpijn. 

Dr. Sabrina raadt daarom de 20-20-20-regel aan: kijk om de 20 minuten weg van je beeldscherm en focus gedurende 20 seconden op iets dat minimaal 20 voet (ongeveer zes meter) van je verwijderd is.

Klik hier voor het volledige artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven