Turkse telers plukken de eerste Meyer citroenen

Telers uit Adana, in Zuid-Turkije ramen 330.000 ton Meyer citroenen te oogsten dit seizoen. 

Adana is een van de belangrijkste Turkse landbouw-hubs, waar ze een derde van de Turkse citrus telen. Vorig jaar kwam de oogst er op 500.000 ton citroenen op een areaal van 12.000 ha. Dit maakte de voorzitter van de Yuregir Agricultural Chamber Mehmet Akin Dogan bekend. Volgens Dogan blijven telers vroege citroenrassen oogsten. 

"Door regen in de winter en vervolgens hete weer hebben we dit jaar een lage opbrengst. Voor Meyer citroenen is de opbrengst met 30% gedaald en voor Enterdonat citroenen daalde de opbrengst met 80%. Daarom ramen we de oogst op 330.000 ton citroenen op een gebied 13.500 ha."

Meyer citroenen worden ook geëxporteerd. "We exporteren naar Irak, de Balkan, het Midden-Oosten en enkele Europese landen. Sinds Rusland een kleiner formaat eist, exporteren we daar Enterdonat citroenen heen."

"Dit jaar worden de citroenen duur"
Dogan denkt dat de prijzen dit jaar hoog zullen zijn. Momenteel ligt de prijs voor Meyer citroenen op € 0,31/kg.

"Momenteel verloopt alles soepel en we blijven afzetten. Na de oogst wordt de prijs verhoogd met € 0,24 totdat de citroenen op het verpakkingsstation aankomen. Citroenen kosten € 0,63 voordat ze de retail bereiken. Dit jaar zullen ze duurder zijn."

Citroenhandelaar Necmettin Pinar: "De opbrengst is lager in vergelijking met vorig seizoen. Dat werd veroorzaakt door hevige regen en hitte dit jaar. Hierdoor gaan de citroenprijzen omhoog. Vorig jaar kochten we citroenen voor € 0,16. Dit jaar voor € 0,31. Consumenten zullen de prijsstijging merken."

Bron: Tarimpusulasi

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven