Citrusareaal in Spaanse Castellón krimpt 20% in twintig jaar

Volgens gegevens van de Raad van Landbouw is het citrusareaal in de Spaanse provincie Castellón in de afgelopen twintig jaar met 20% gekrompen. In 1998 had het areaal een omvang van 43.479 hectare, in 2018 was dit cijfer gedaald tot 35.062 hectare.

De secretaris-generaal van telerscoöperatie La Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, betreurde dat er steeds meer boomgaarden achtergelaten worden, doordat er geen winst gemaakt wordt met de oogst. Volgens Peris is het bereiken van eerlijke prijzen voor de telers de belangrijkste factor in het verhelpen en omkeren van deze situatie. De pieken en dalen in de afzetketen en de oneerlijke concurrentie vanuit landen als Zuid-Afrika zijn twee andere factoren die aangepakt moeten worden.

Daarnaast moet het probleem van de cultuur van kleinschalige bedrijven in de citrussector grondig worden aangepakt door teeltbedrijven samen te voegen. Op die manier kan de sector professioneler worden en kunnen kosten worden verlaagd. In dit verband is de Raad van Landbouw van plan om in de komende tien jaar 15.000 hectare in Castellón samen te voegen. Deze herordening kan worden gerealiseerd door coöperaties en particuliere eigenaren. Ook is het plan om een een steunregeling in te voeren.

Veelbelovende vooruitzichten
Na een "rampzalig" seizoen, waarin de sector zijn stem verhief en telers de straat op gingen om te vragen om steunmaatregelen, zijn de vooruitzichten voor dit citrusseizoen veelbelovend. Er wordt namelijk een oogstdaling tot 30% verwacht. "Hoewel het nog vroeg is om er veel over te zeggen, lijkt het erop dat de prijzen hoger zullen liggen", aldus Peris. Het seizoen zal halverwege deze maand van start gaan met de vroegste rassen, zoals de Clemenrubi en de Orogros. Daarna is het de beurt aan de Marisol en later aan die van de koningin van de clementines: de Clemenules. De minimumprijs voor laatstgenoemde wordt genoteerd op €0,21 en de maximumprijs op €0,41 per kilo, terwijl er met telers contracten worden gesloten met een vastgestelde prijs van €0,30.

 

Bron: levante-emv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven