Spaanse avocado en mango-oogst zullen lager uitvallen

De voorzitter van landbouworganisatie Asaja Málaga, Benjamín Faulí, heeft laten weten dat zowel de oogst van avocado's als die van mango's in het seizoen 2019/20 zal dalen. Naar verwachting zal de avocado-oogst met 15% dalen, hoewel het totale volume geraamd wordt op 51.850 ton, een cijfer dat boven het gemiddelde van 50.000 ton van de afgelopen vijf seizoenen ligt.

De Spaanse avocado's, waarvan het seizoen van oktober tot mei loopt, worden geteeld in Málaga en Granada (15.000 hectare), de Canarische Eilanden (1.400 ha), Huelva (1.000 ha), Cádiz (800 ha) en Valencia (600-800 ha), volgens gegevens van Asaja.

Wat betreft de mango, waarvan de oogst deze maand zal beginnen, hebben de door Faulí aangedragen cijfers alleen betrekking op de teelt in Málaga. Deze provincie is goed voor 90% van de nationale mango-oogst met een areaal van zo'n 4.000 hectare. De oogst van dit jaar daalt ten opzichte van de recordoogst van 2018/19 (36.000 ton), maar zal wel boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar liggen (21.400 ton).

"Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen of deze eerste voorspellingen uit zullen komen, hebben de telers het momenteel over een 'normaal' seizoen. Het fruit verkeert op dit moment in goede staat van gezondheid zonder plagen of waterstress", aldus Faulí.

De regionale regering van Andalusië heeft onlangs een rapport uitgebracht over het verloop van de telersprijzen van avocado in het seizoen 2018/19. Deze lagen toen, met €2,15 per kg, 16% lager dan het voorgaande seizoen, toen er een recordprijs van €2,55 per kg werd bereikt.

De analyse stelt dat het afgelopen seizoen "een keerpunt is geweest in de stijgende trend van de prijs die aan de teler betaald wordt". Dit is het gevolg van "de binnenkomst op de Europese markt van een grote hoeveelheid fruit vanuit derde landen".

Bron: agrodiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven