De açaí, het Braziliaanse superfruit uit de Amazone

De açaí is wereldwijd gezien een steeds populairder wordende fruitsoort, die zeer geliefd is onder topsporters. De bes is afkomstig uit de regenwouden van de Amazone en groeit aan een exotische palmboom, de zogenaamde Euterpe oleracea. De açaí is rijk aan antioxidanten en bevat anti-verouderingseigenschappen, meer eiwit dan ei, meer calcium dan melk en verder omega-olie, oliezuur en meer dan 56 voedingsstoffen en vitaminen (waaronder aanzienlijke hoeveelheden A,B en C). Het antioxidantengehalte is vijftien tot 30 keer hoger dan dat van rode wijn, hetgeen het lichaam helpt te beschermen tegen schadelijke stoffen. Ook kan de bes bijdragen aan de verbetering van de gezondheid van het hart- en vaatstelsel.

Het fruit is rond van vorm met een zeer donkerpaarse kleur en een smaak die lijkt op een combinatie van framboos, druif en chocola. Al jarenlang kent de bes vele culinaire toepassingen in Río de Janeiro: als ingrediënt in smoothies, yoghurt, ijs en als basis voor diverse desserts.

Hoewel het in sommige landen nog niet gebruikelijk is om het product in de winkelschappen aan te treffen, bestaat de mogelijkheid om de açaí op een pure en natuurlijke manier, in poedervorm, te verkrijgen. Hierbij blijven alle eigenschappen van het fruit intact en worden er geen suikers of conserveringsmiddelen toegevoegd. In poedervorm kan de açaí op talloze manieren gebruikt worden: in smoothies en sappen, maar ook in bijvoorbeeld pannenkoeken, mueslirepen en koekjes. Het product is gemakkelijk in het gebruik, wordt snel opgenomen,  bevat weinig suiker en kan op elk willekeurig moment van de dag geconsumeerd worden.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) biedt de açaí tussen de 1,25 en 4,34% droog gewicht aan eiwitten, tussen de 7,6 en 11% aan vetten, tussen de 1 en 25% aan suikers, 0,050% aan calcium, 0,0009% aan ijzer en 0,033% aan fosfor. Het caloriegehalte van het fruit varieert tussen de 88 en 265 calorieën per 100 gram.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven