Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Prodeleco

10% grotere aardappeloogst verwacht in Spaanse provincie León

Coöperatie Prodeleco, gevestigd in Riego de la Vega (León) verwacht dit jaar een aardappeloogst van ongeveer 19.000 ton, een toename van 10% ten opzichte van 2018.

César Pan, voorzitter van de coöperatie, geeft aan dat de oogst "een beetje groter is doordat de aardappelen koeler weer hadden in de eerste fasen van de groei". De onregelmatige temperaturen in juni hebben geleid tot ongelijke en grotere aardappelen dan normaal, iets waar de klanten van de coöperatie volgens Pan begrip voor hebben. Zij bestemmen de aardappel voor de productie van frituurproducten en daarom hebben ze over het algemeen de voorkeur voor een homogene aardappel. "Als de aardappelen te groot zijn, passen ze namelijk niet in de zak en veroorzaken ze verpakkingsproblemen".

100% van de oogst van Prodeleco is terecht gekomen bij Spaanse bedrijven, met name in Castilië en León, maar ook in Gerona, Levante en Portugal.

Verbranding van de bladeren
Momenteel beginnen de telers met het verbranden van de bladeren, een praktijk waartoe Prodeleco hen sinds ongeveer zeven jaar verplicht, en waarvan het doel is om "de schil van de aardappelen te verstevigen en problemen met ziektes tijdens de bewaring te voorkomen". Dit is, legt Pan uit, "een van de richtlijnen van Prodeleco. 100% van de telers verbrandt het gewas. Als de plant, die zwak is, sterft, kan het namelijk gebeuren dat de latente ziektes die onder controle gehouden zijn de stam en de bladeren overnemen, vervolgens op de aardappel overgedragen worden en zich tijdens de bewaring gaan manifesteren.

Prodeleco naar Lille voor laatste nieuws aardappelsector
Begin september zal een afvaardiging van de coöperatie naar Lille (België) gaan, waar de grootste aardappelbeurs ter wereld zal plaatsvinden, een evenement dat elke vier jaar georganiseerd wordt door België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. De beurs wordt gehouden op het platteland, "op een teeltbedrijf van 200 hectare waar alles wat tijdens de teelt gebruikt wordt, van de voorbereiding van de grond tot het rooien, aanwezig is". Aardappeltelers uit de hele wereld komen hier bijeen.

 

Bron: agronewscastillayleon.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven