Direct vernietigen van uien in strijd met Europese regelgeving

Reactie Europese Commissie op vernietiging Nederlandse uien

Eind mei werd een lading Nederlandse uien in Hongarije vernietigd omdat de lading niet voorzien was van een label met het land van herkomst. Dit was echter wel op te maken uit andere bijgaande documenten bij de uien. Toch besloten de Hongaren zich netjes aan de nationale wet te houden en de uien linea directa in de vergister te gooien.

De uien van Adriaan van Belzen (Daily Onion) verdwijnen in de vergister

De Europese Commissie heeft op 18 juli gereageerd op de vragen die gesteld werden door een aantal leden van het Europees Parlement inzake de vernietiging van deze lading uien.

"De Commissie was niet geïnformeerd over deze specifieke casus door de Hongaarse overheid zoals dat wel zou moeten," schrijft Phil Hogan, lid van de Europese Commissie in zijn brief aan het parlement."Hoewel de Europese regelgeving verplicht om het land van herkomst vast te stellen bij verse groenten en fruit is het een handelaar toegestaan om zijn producten te laten keuren door een inspectie om alsnog de herkomst van het land te bepalen." Dit is niet gebeurd in het geval van de vernietiging van de Nederlandse uien in Hongarije. De Europese Commissie is in overleg met de Hongaarse autoriteiten over dit incident voor verdere opvolging.

Voor de brief van de Europese Commissie klik hier

Voor het eerdere nieuwsbericht over de vernietiging klik hier

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven