Jaarrond kiwi's uit Spaanse Asturië

Met slechts nog een maand te gaan voor de start van het kiwiseizoen in Asturië, viert Kiwiastur de aanwezigheid van zijn fruit op de markt, tien maanden na de oogst, dankzij de bewaring onder gecontroleerde temperatuur. Kiwiastur hoopt een bewaarperiode van een jaar te bereiken.

Het project Kiwiastur, dat groenten- en fruithandelaar Feito y Toyosa zo'n zeven jaar geleden opzette, begint zich steeds verder te ontwikkelen, met een nieuwe plantage van 12,5 hectare die de huidige jaarlijkse oogst van twee mln kilo, afkomstig van een areaal van acht hectare, zal vermenigvuldigen.

Javier Feito, algemeen directeur van het bedrijf, licht toe dat er op dit areaal van acht hectare is gekozen voor een intensievere beplanting, diagonale wijnstoktraining, hetgeen een groot succes is gebleken. De plant groeit de hoogte in, zoals een wijnstok dat doet, en "profiteert optimaal van het zonlicht, aangezien de takken aan de bovenkant zitten. De oogst is hierdoor met 25% toegenomen". Dit teeltsysteem heeft er ook voor gezorgd dat de plant in periodes van overstromingen kan overleven.

In oktober zal de oogst beginnen. In november en december gaan de bomen een rustperiode in, gedurende welke er snoeiwerkzaamheden worden uitgevoerd tot maart. Vervolgens worden de takken tot februari vastgebonden, in afwachting van de ontkieming van de knoppen, die samenvalt met het begin van de lente. De planten die op deze percelen in Pravia groeien zijn genetisch gemodificeerd in het laboratorium, door middel van worden gebracht. Op elke vier is er één 'mannelijke' plant. Daarna volgt de bestuiving, waarvoor er tussen de zeven en acht bijenkasten per hectare worden geplaatst.

Op dit teeltbedrijf in Pravia wordt gebruik gemaakt van de nieuwste landbouwtechnologieën: de sondes die op de wortels zijn aangesloten maken de voedsel- en waterbehoeften van de plant bekend, zodat er optimaal gebruik gemaakt wordt van water. Het geïnstalleerde irrigatiesysteem werkt op zonne-energie. Naast faciliteiten in Llanera heeft het bedrijf een nieuw magazijn in Peñaullán, dat volledig autonoom is. De helft van de oogst wordt bij normale kou bewaard totdat deze in maart op de markt wordt gebracht. De kiwi's die op dit moment gegeten worden, zijn bewaard in hyperbare cellen met een vochtigheidsgraad van meer dan 90%. Naarmate het moment van de afzet dichterbij komt wordt er zuurstof afgevoerd, om de oxidatie en daaropvolgende rijping van het fruit te bereiken. "In dit eerste jaar wilden we de bewaring nog niet tot twaalf maanden verlengen en zijn we begonnen met tien maanden, maar we gaan het proberen", kondigt Feito aan.

 

Bron: elcomercio.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven