Vezels uit appelen, peren en gedroogde pruimen verminderen kans op diverticulitis

Uit een Amerikaanse studie is gebleken dat vrouwen die meer vezels uit fruit en granen binnenkrijgen een minder grote kans hebben op het ontwikkelen van diverticulitis, een veelvoorkomende maar zeer pijnlijke darmaandoening. Het onderzoek weer ook uit dat groentevezels in dit opzicht weinig verschil maken.

Een vezelarme voeding wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op diverticulitis, een aandoening waarbij er uitstulpingen in de dikke darm ontstaan die ontstoken kunnen raken. Tot nu toe had onderzoek nog geen duidelijk beeld opgeleverd of bepaalde vormen van vezels effectiever zijn dan andere om het risico op deze aandoening te verkleinen, zeggen wetenschappers in het Amerikaanse Journal of Gastroenterology.

Voor het onderzoek werden 50.019 vrouwen, tussen de 43 en 70 jaar, gevolgd. Na 24 jaar bleken 4.343 vrouwen diverticulitis te hebben ontwikkeld.

Vrouwen die de meeste vezels aten, 27 gram per dag, hadden 14% minder kans om de aandoening te ontwikkelen dan vrouwen die de minste vezels binnenkregen, zo'n 13 gram per dag. 

Vrouwen die de meeste fruitvezels binnenkregen, 1,7 gram per dag, hadden een 17% lagere kans op deze aandoening dan degenen die de minste fruitvezels aten, rond de 1,4% per dag. Iedere extra portie fruit per dag lijkt de kans op diverticulitis met nog eens 5% te verkleinen. Dit geldt met name voor fruit als appelen, peren en gedroogde pruimen. Andere fruitsoorten, waaronder bananen, perziken, pruimen en abrikozen, lijken niet bij te dragen aan een verlaging van het risico.

Klik hier voor het volledige artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven