Walmart debuteert met thuisbezorging

Britse groothandelaar weert mogelijk buurtwinkel-retailers
Een anonieme directeur van een grote Britse supermarktketen heeft via de BBC te kennen gegeven dat buurtwinkels mogelijk de toegang tot het groothandelssegment van het bedrijf worden geweigerd. "Ondernemingen die moeite hebben met de eigen leveringsketen maken in feite gebruik van onze leveringsketen. We moeten echter het volume beperken dat bijvoorbeeld buurtwinkels via ons in kunnen slaan. Ook volgens voormalig Sainsbury's-CEO Justin King is een beperking van volume voor buurtwinkels bij groothandelaren onvermijdelijk. Dit geldt met name als er sprake gaat zijn van een no-deal Brexit. Tijdens een enquête door betterRetailing gaven bijna alle winkeleigenaren aan dat ze eerder hun producten bij andere supermarktketens haalden.
Bron: betterretailing.com 

Rusland: Lenta maakt resultaten eerste halfjaar bekend
De Russische supermarktgroep Lenta heeft zijn financiële resultaten over het eerste halfjaar van 2019 bekend gemaakt. In de periode tot 30 juni 2019 steeg de totale omzet met 3,1% tot Rub199,2mld (€2,7mld). Vorig jaar stond de totale omzet nog op Rub193,2mld (€2,63mld). De retailomzet steeg met 7,2%, terwijl de omzet van het groothandelssegment met 62,2% afnam. Het bruto winstmarge steeg jaar op jaar met 0,6 percentagepunten tot 22,5%. Het marge van het retailsegment bleef nagenoeg gelijk, terwijl dat van het groothandelssegment afnam. De bedrijfskosten namen met 2,0 percentagepunten tot tot 19,1% van de totale omzet. De redenen hiervoor waren de hogere arbeidskosten, gestegen huurkosten en de toename in inflatie. De EBITDA daalde jaar op jaar van Rub17,1mld in het eerste halfjaar van 2018 met 5,7% naar Rub16,1mld (van €232,9mln naar €219,3mln). Het marge van de EBITDA daalde van 8,9% naar 8,1%.
Bron: lentainvestor.com 

Australië: Woolworths wil 30 Big W-winkels sluiten
Woolworths is van plan om 30 slecht presterende Big W-vestigingen te sluiten. De Australische keten heeft te maken met een moeilijke retailsector en een afname in winst. De resultaten van het afgelopen fiscale jaar werden negatief beïnvloed door het verlies aan omzet door de verkoop van een tankstation- en buurtwinkelketen. De netto winst van het actieve bedrijfssegment van Woolworths daalde met 7% tot AU$1,49mld (€910mln). Als de extra week in het fiscale jaar van 2019 ten opzichte van 2018 in ogenschouw wordt genomen, zou de winst met 9% zijn afgenomen. Analisten waren uitgegaan van een sterkere winst van $1,7mld (€1,04mld).
Bron: abc.net.au 

VAE: Majid Al Futtaim heeft verlies door ontwaarding vaste activa
Majid al Futtaim Group had in het eerste halfjaar te maken met een verlies wegens een bedrag van Dh860mln (€213,5mln) aan afschrijvingen van vaste activa. Dit leidde tot een verlies in het eerste halfjaar van Dh448mln (€111,2mln) ten opzichte van de winst van Dh446mln (€110,7mln) in dezelfde periode van vorig jaar. De omzet steeg met 1% tot Dh17,9mld (€4,4mld). De EBITDA kwam met 1,2% hoger uit op Dh1,2mld (€297,9mld).
Bron: thenational.ae 

Australië: Kaufland wil 11 nieuw winkels openen in Victoria
De Duitse hypermarktketen Kaufland wil fors uitbreiden binnen de Australische retailsector. Het bedrijf twee nieuwe winkels openen in Melbourne en nog eens negen locaties opzetten in andere delen van Victoria. Op dit moment is Kaufland bezig met de aanbouw van een nieuw distributiecentrum van 115.000 vierkante meter in Mickleham. In maart kreeg de keten toestemming voor drie nieuwe winkels in Dandenong, Epping en Chirnside Park. Ook zijn locaties bevestigd in Oakleigh South en Coolaroo waarmee het aantal vestigingen waar Kaufland in Victoria officieel toestemming voor gekregen heeft op vijf neerkomt. Daarnaast heeft Kaufland drie locaties overgenomen in South East Queensland en zijn er plannen voor een vestiging in een nieuw winkelcentrum in Adelaide.
Bron: businessnewsaus.com.au 

VS: Hannaford introduceert ouderschapsverlof
Hannaford Supermarkets introduceert een nieuwe overeenkomst voor ouderschapsverlof. Voltijds- en deeltijdsmedewerkers die hiervoor in aanmerking komen kunnen zes weken lang doorbetaald verlof krijgen, in de eerste twaalf maanden na de geboorte van hun nieuwe kind. Het ouderschapsverlof geldt ook voor ouders van kinderen die zijn geadopteerd. De nieuwe arbeidsvoorwaarde is per 1 september ingegaan.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Alltown Fresh opent buurtwinkel in Connecticut
Alltown Fresh gaat in Connecticut voor het eerst een eigen buurtwinkel openen. De winkel volgt een concept, die het midden houdt tussen een restaurant en een boerenmarkt. "Uiteindelijk willen we niet hetzelfde doen wat andere bedrijven in de buurtwinkelsector al doen", zegt Eric Slifka, CEO van het moederbedrijf Global Partners. De locatie in Waterbury, Connecticut is volgens Slifka het beginpunt van de introductie van het nieuwe winkelconcept.
Bron: delimarketnews.com 

VS: Vakbondsleden bij UNFI verwerpen contract
Chauffeurs en magazijnmedewerkers van het distributiecentrum van UNFI in Ashwaubenon, Wisconsin hebben ingestemd met de mogelijkheid voor een staking. De mogelijke stakingsacties zijn een direct gevolg van het geschil tussen de vakbond Teamsters en de groothandelaar UNFI. De afdeling Teamsters Local 662 stemde op 24 augustus bijna unaniem tegen een nieuw arbeidscontract voor zes jaar, dat betrekking zou hebben op bijna 150 werknemers bij het distributiecentrum in Ashwaubenon. De toestemming voor de stakingsactie is geen garantie dat stakingen daadwerkelijk plaats gaan vinden. Desalniettemin heeft UNFI aangekondigd voorzorgsmaatregelen te treffen voor een situatie waarin daadwerkelijk een staking plaatsvindt. 
Bron: eu.greenbaypressgazette.com 

Canada: Walmart debuteert in Montreal met thuisbezorging
Walmart gaat voor het eerst een thuisbezorgdienst opzetten in Montreal, Quebec. Klanten kunnen verse groente, fruit, vlees en zuivel online bestellen en aan huis laten bezorgen. Onder het online assortiment bevindt zich verder ook verzorgingsproducten, baby-artikelen en producten voor huisdieren. 
Bron: newswire.ca 

Ring van Amazon werkt met 400 Amerikaanse politiebureaus
Het deurbelcamera-merk Ring van Amazon werkt samen met meer dan 400 Amerikaanse politiebureaus. De politiebureaus gebruiken de app om zo een soort nieuwe vorm van  buurtpreventie mogelijk te maken. Dankzij de app Neighbourhood kunnen 405 politiebureaus verzoeken bij particulieren plaatsen om camerabeelden in te zien. Volgens Amazon krijgen de particulieren echter ook de vrijheid om dit niet toe te staan. Het is voor de politie niet mogelijk om live beelden op te vragen.
Bron: foxbusiness.com 

VS: Dollar General aangemoedigd door DG Fresh
Dankzij een aantal nieuwe distributiecentra die in het afgelopen kwartaal zijn opgezet, heeft Dollar General Corp. nu succes met zijn nieuwe huismerk DG Fresh. DG Fresh is beschikbaar in 3.500 locaties van de keten. Voor het einde van dit jaar moet dat aantal zijn uitgebreid naar 5.000 vestigingen, wat ongeveer een derde is van het totale winkelnetwerk. Volgens Dollar General-CEO Todd Vasos zijn de eerste resultaten van DG Fresh bemoedigend en zal het nieuwe huismerk mogelijk in 2020 al winst genereren.
Bron: supermarketnews.com 

VS/Canada: Mercato en DoorDash werken aan e-commerce-platform
Mercato, een online thuisbezorgplatform voor zelfstandige supermarkten, is een samenwerkingsverband aangegaan met het IT- en thuisbezorgbedrijf DoorDash. Samen maken de twee bedrijven thuisbezorging mogelijk in meer dan 4.000 Amerikaanse en Canadese steden. Er zijn verspreid over 22 Amerikaanse staten ongeveer 750 zelfstandige supermarkten verbonden aan het platform van Mercato. Het merendeel van de bestellingen die bij deze supermarkten worden geplaatst, zal worden verzorgd door DoorDash. Tot 30 september kunnen klanten die binnen een straal van enkele kilometers van een aangesloten supermarkt wonen een bestelling zonder bezorgkosten aan huis af laten leveren. De gratis service wordt ingezet als de consument bij de online kassa van www.mercato.com de code "DoorDash" invult.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Wegmans kondigt nieuwe winkels aan
Wegmans heeft nieuwe winkels aangekondigd, nadat eerder al vestigingen werden geopend in Harrison, New York en Alexandria, Virginia. De keten wil twee nieuwe fysieke locaties openen in Brooklyn, New York en Raleigh, North Carolina, zodat Wegmans zich sterker kan profileren aan de oostkust van de VS. De winkel gaat vanaf 29 september in bedrijf. De winkel in Brooklyn wordt later op 27 oktober geopend.
Bron: delimarketnews.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven