"We wisten niet dat ze de grens voor kersen zomaar zouden sluiten"

EU houdt import Canadese kersen en ander fruit tegen

Volgens een document van de Canadese regering zal de Europese Unie per 1 september de import van Canadese kersen en ander vers fruit tegenhouden vanwege nieuwe eisen met betrekking tot ziekten en plagen. In het bericht zegt de Canadian Food Inspection Agency (CFIA) dat de beperkingen van toepassing zijn op appelen, peren, cranberry's, blauwe bessen, paprika's, aardappelen en tomaten. 

Het is niet duidelijk of ook andere landen door de maatregel getroffen worden. 

"Het CFIA werkt samen met de sector aan risicobeperkende maatregelen tegen ziekten en plagen voor deze gewassen waardoor de export naar de EU mogelijk hervat zal kunnen worden," zo is in het bericht te lezen.

De nieuwe EU-regels gelden niet voor diepgevroren of gedroogde producten. Er worden ook geen problemen verwacht voor zeecontainers die de EU voor de datum van 1 september bereiken, stelt het CFIA.

Het kantoor van de EU in Ottawa en de Canadese Landbouwminister Marie-Claude Bibeau waren niet voor commentaar bereikbaar. De Canadese landbouwsector heeft momenteel ook handelsperikelen met China over de export van Canadees varkens- en rundvlees en koolzaadolie.

Beth Cavers van de Cherry Association in British Columbia zegt dat het aanstaande importverbod in de EU geen gevolgen heeft voor het huidige kersenseizoen, aangezien dit nagenoeg voorbij is. De maatregel kan echter wel ernstige consequenties hebben voor het seizoen in 2020.

"Er waren wel aanwijzingen dat de EU hier opnieuw naar zou kijken maar we hadden niet verwacht dat ze de grens voor kersen zomaar onaangekondigd zouden sluiten," aldus Cavers. 

Volgens cbc.ca exporteerde Canada in 2018 voor ongeveer €2 mln aan kersen naar de EU.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven