Bulgarije: Ministerie van Landbouw overweegt btw-teruggave voor groenten- en fruittelers

Het Ministerie van Landbouw in Bulgarije overweegt om een systeem in te voeren dat btw-teruggave in de teelt van groenten, fruit en melk mogelijk maakt. Dit heeft de viceminister van Landbouw, Chavdar Marinov, bekendgemaakt in een interview voor Nova TV. Tot nu toe wordt het systeem al toegepast bij graantelers en het effect daarvan is positief. "De factuur zal deze 20% niet bevatten en de telers zullen het geld kunnen herinvesteren, bijvoorbeeld in zaden of preparaten."

Volgens Marinov zullen de verwerkende bedrijven geen btw hoeven te betalen voor de grondstoffen. Dit hoeft pas nadat ze het hebben verwerkt en afgezet. Ook gaf hij aan dat tomaten en komkommers door 4-5 paar handen gaan in Bulgarije en in prijs verdubbelen tot ze de markt van de producent bereiken. Hij vult aan dat, in tegenstelling tot buurland Griekenland, de telers in Bulgarije zich niet verenigen en daarom moeite hebben met de onderhandelingen met de grote ketens.

"De organisatiegraad van telers in Bulgarije is onder de 6%, terwijl volgens de EU het kritische minimum 20% is. In Griekenland is de samenwerking meer dan 60% en in Nederland zelfs 100%," aldus Marinov.

Een ander probleem met de fruit- en groentehandel is de te liberale regulatie van handel op de markten. Een telerskaart zorgt ervoor dat handelaren geen facturen meer hoeven uit te geven. "Je kan tien hectare appels hebben, tomaten en paprika's verkopen en zeggen: Ik ben een teler en ik hoef geen facturen uit te schrijven", aldus Marinov. 

Volgens novinite.com is het btw-systeem een van de anti-fraude maatregelingen. Ook wordt verwacht dat het phantom-bedrijven uit de keten zal verdrijven. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven