Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Turkije exporteert rode uien naar Zweden

In het Turkse Erdek telen ze rode uien. Door een grotere oogst zoeken de telers nieuwe markten. Na Canada bereidt Erdek nu export naar Zweden voor. 

Ozlem Sari van Erdek Trade Chamber's (ETO) vertelt over de tuinbouwteelt in Erdek. Ze benadrukt dat de kwaliteit van rode uien toeneemt. "Vijf jaar gelden begonnen we met 9 vrouwen een coöperatie. Het was hard werken om een Geographical Indication voor rode uien te krijgen. Dankzij onze coöperatie herwon het product z'n waarde en de opbrengst steeg. De prijzen stegen ook van € 0,11 tot € 0,47. Dit jaar nam de opbrengst 10-15% toe. Niet alleen de oogst is omhoog gegaan, maar ook de zaadkwaliteit."

Ze benadrukt dat ze bezig zijn met hoe ze het best rode uien voor een langere periode kunnen opslaan. "We bouwen opslagruimten in Ballipinar en Erdek. In de toekomst willen we 12 maanden per jaar uien afzetten. Tot nu toe hebben we 200 ton afgezet. Tegen het einde van het seizoen denken we dat dit aantal tot 850 ton is gestegen door onze afzet aan gecontracteerde supermarkten."

Export naar Zweden
Sari vertelt dat 54% van de mensen uit Centraal-Erdek en 90% van de mensen uit landelijke gebieden hun inkomsten verdienen met tuinbouw. "We hebben rode uien een keer naar Canada geëxporteerd. Nu bereiden we ons voor op export naar Zweden. In eerste instantie exporteren we 250 ton rode uien. Ik denk dat de toekomst er veelbelovend uitziet."

Bron: DHA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven