Finland: tekort aan bessenplukkers na Thaise mensensmokkelzaak

Nu Thailand het aantal visa voor bessenplukkers heeft verminderd, komen Finse telers plukkers tekort voor de rijpende frambozen, cranberry's en blauwe bessen. Waar 3.500 Thai in 2017 een seizoensvisum voor Finland kregen, daalde dat aantal tot 2.500 in 2018. Slechts 2.400 Thais mogen naar Finland gaan om bessen te plukken in het seizoen 2019.

Finse bedrijven zijn daarom wanhopig en willen seizoensarbeiders uit andere Aziatische landen in dienst nemen, volgens de Finse omroep Yle. Vernu Vasunta, CEO en eigenaar van Kiantama, een bessenteler in het middenoosten van Finland, vertelde hen dat hij "plukkers uit Vietnam en China wil werven".

Leena Liukkonen, hoofd van de visumeenheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, staat niet welwillend tegenover dit idee: "Hoe armer het land van herkomst, hoe groter het risico om slachtoffer te worden van mensenhandel in Finland of het Schengengebied", schreef zij in een e-mail aan Yle. Bovendien voegde ze eraan toe dat het niet altijd de beslissing van Finland is om een ​​visum te verlenen, omdat aanvragen uit sommige landen door andere Schengenlanden moeten worden beoordeeld.

Mensensmokkelzaak
Finland heeft geen succes gehad met onderhandelingen over extra visa met Thaise ambtenaren. Regieadviseur Olli Sorainen van het ministerie van Werkgelegenheid en van het ministerie van Economie, zei eerder deze zomer dat de verlaging van de visumplicht in Thailand mogelijk te wijten is aan een zaak in 2018 waarbij de eigenaar van een bessenbedrijf werd veroordeeld voor de mensensmokkel van 26 Thais naar Finland.

Volgens scandasia.com "zei de officier van justitie voor de rechtbank dat de eisers 15 uur per dag moesten werken en dat veel van hun inkomsten gingen naar de afbetaling van schulden die ze hadden gemaakt tijdens hun reis naar Finland. De plukkers waren ondergebracht in trailers en zeecontainers, waar zich ook hun sanitaire voorzieningen en voedselbereidingsfaciliteiten bevonden.”

Deze eigenaar werd veroordeeld tot een vergoeding van in totaal € 200.000 aan de 26 Thaise bessenplukkers.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven