Peru: Wereldleider in maracuja-export

Peru is momenteel 's werelds grootste exporteur van maracuja. De belangrijkste teeltregio's in het land zijn Barranca, Chimbote en Olmos. 70% van de oogst wordt bestemd voor de verwerkende industrie en meer dan 90% van het fruit wordt geëxporteerd als sappen, concentraten, pulp en nectar. In 2018 bereikte de Peruaanse maracuja-export een waarde van 41 mln dollar (€37 mln).

De Associatie van Exporteurs (Adex) heeft aangekondigd een programma te willen ontwikkelen om de genetische identiteit en de raszuiverheid van dit fruit te garanderen, met als doel dat het land zijn leidende exportpositie behoudt en zijn teelt verbetert.

Het Nationaal Instituut voor Landbouwinnovatie (INIA) is de eerste organisatie die zich heeft aangesloten bij dit initiatief. Het instituut wil de keten versterken door middel van het verzamelen en zuiveren van kiemplasma, het aanleggen van experimentele percelen en de selectie van zaden van eersteklas variëteiten.

Adex moedigt samenwerking tussen de publieke en de private sector aan, evenals het vergroten van de technische bijstand op het gebied van snoeien, bemesting, fytosanitair beheer, het beoordelen van bodems voor bemesting en het juiste agronomische beheer van de percelen. Ook heeft de associatie voorgesteld om telers op te leiden in het juiste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, om te voorkomen dat er residuen achterblijven die ertoe kunnen leiden dat exportzendingen worden afgewezen.

Van 5 tot 6 september zal het tweede Internationale Maracuja-Congres plaatsvinden, op de San Martín de Porres Universiteit in Chiclayo. Hier zal onder andere aandacht worden besteed aan thema's rondom genetica en veiligheid in de maracujateelt, de mogelijkheden van het product op de agro-industriële markt, nieuwe technologieën voor agronomisch beheer en nieuwe markttrends.

 

Bron: andina.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven