Droogte zorgt voor problemen in Duitse aardappelen

Duitse telers wachten wanhopig op regen tijdens de laatste dagen van augustus. 

Horst-Peter Karos van de Association of Fruit, Vegetable and Potato Preparation (BOGK): "Als het zo heet en droog blijft, wordt het probleem erg groot." Hij voegde eraan toe dat de aardappelprijzen in Noordrijn-Westfalen al met een derde gestegen zijn in vergelijking met het vorige jaar.

Historisch lage opbrengst
Duitsland zit nu midden in de oogst, die tot oktober door loopt. Vorig jaar was de opbrengst al historisch laag met 8,7 mln ton aardappelen - de laagste opbrengst in 28 jaar. 

De impact druppelt door naar de consument. In november 2018 moesten consumenten in supermarkten € 0,84/kg in kleine verpakkingen betalen, terwijl de prijs per kg het jaar ervoor € 0,55 bedroeg. De exacte gemiddelde aardappelprijzen zijn nog niet bekend en hangen af van wat de oogst in het laatste deel van de zomer brengt. 

Momenteel is het grondwaterniveau significant gedaald door twee droge zomers. De hittegolven in juli en augustus hebben de situatie verergerd, omdat aardappelen niet bij extreem hoge temperaturen groeien. Ook de bewerkingssector voelt de impact van het weer, waardoor producten als chips en frites duurder zullen worden. 

Afgelopen weekeind was er een harde wind en hagelbuien maar komende weekeind is het weer droog en warm.

Bron: potatopro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven