Braziliaanse regering geeft groen licht voor in de EU verboden gewasbeschermingsmiddelen

Milieu-organisatie Greenpeace heeft laten weten dat de Braziliaanse regering tot nu toe dit jaar het gebruik van 262 gewasbeschermingsmiddelen heeft goedgekeurd. 31% van deze producten is in de EU verboden, vanwege hun hoge mogelijke schade en de risico's die ze meebrengen voor gezondheid en milieu. Voorbeelden van dit soort middelen zijn acefaat en chloortalonil. Volgens gegevens van Greenpeace is 43% van de gewasbeschermingsmiddelen die is goedgekeurd sinds president Jair Bolsonaro aantrad "zeer of extreem schadelijk".

Voordat een product in Brazilië gebruikt mag worden op het platteland moet er groen licht gegeven worden door het Nationaal Bureau voor Gezondheidstoezicht (Anvisa), het ministerie van Milieu en het ministerie van Landbouw. Een recente wijziging in Anvisa's beoordelingscriteria voor nieuwe gewasbeschermingsmiddelen zorgt ervoor dat het enige criterium om de schadelijkheid van een product te bepalen het risico op overlijden is.

Functionarissen van het overheidsbureau voerden aan dat de nieuwe classificatie voldoet aan internationale normen, maar lokale organisaties hebben het gebrek aan informatie bekritiseerd, met name ten aanzien van plattelandsarbeiders, degenen die het meest worden blootgesteld aan de risico's van deze producten.

Een onderzoek van het Nationale Kankerinstituut concludeerde in 2017 dat Brazilianen jaarlijks gemiddeld "vijf liter gif" consumeren. Tussen 2014 en 2017 werden er 1.186 sterfgevallen als gevolg van landbouwvergiftiging gemeld, volgens een studie van geografe Larissa Mies Bombardi, van de Universiteit van São Paulo.

In de afgelopen weken heeft senator Kátia Abreu, die minister van Landbouw was tijdens de regering van Dilma Roussef (2011-2016), en tevens voorzitter van de Nationale Confederatie van Landbouw en Veeteelt, ervoor gewaarschuwd dat het buitensporige gebruik van gewasbeschermingsmiddelen negatieve handelsgevolgen kan hebben voor Brazilië. Zo kunnen importerende landen fytosanitaire beperkingen opleggen, evenals milieunormen die de duizelingwekkende toename van de ontbossing van de Amazone in twijfel kunnen trekken.

Abreu, die zeer gerespecteerd wordt in de agribusiness, uitte de vrees dat Europese telers deze argumenten zullen gebruiken om druk uit te oefenen op hun regeringen om de recent bereikte handelsovereenkomst tussen de EU en de Mercosur niet te ratificeren (of sterk te wijzigen). Deze overeenkomst werd door de Braziliaanse primaire sector gevierd als een historische overwinning.

 

Bron: mundo.sputniknews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven