"De komst van Afrikaanse citroenen baart meer zorgen dan de overeenkomst met Mercosur"

De nieuw gekozen voorzitter van de Interprofessional Association of Lemon and Grapefruit (Ailimpo), Antonio Moreno, gelooft dat de stijgende import van Afrikaanse citroenen en de fytosanitaire kwaliteit daarvan van grotere zorg zijn dan de gevolgen voor de sector van de overeenkomst tussen de EU en Mercosur. 

"De overeenkomst tussen de EU en Mercosur is niet waar we ons de meeste zorgen over maken, omdat Argentinië, de grootste citroenteler in Zuid-Amerika, al een aandeel op de Europese markt heeft en het niet ziet zitten om geld te verspillen door de prijzen te laten dalen."

"Zuid-Afrika en Noord-Afrikaanse landen vormen een grotere bedreiging omdat de teelt daar groeit en ze te kampen hebben met citrusziekten als black spot en greening, wat grote economische problemen met zich meebrengt. Het zou een ramp zijn als die over gebracht worden en de Europese citrussector besmetten."

Moreno, ook hoofd van de Fruits and Vegetables of the Union of Small Agricultural Producers, benadrukte het belang van goed functionerende grenscontroles door de EU. Hij herinnerde eraan dat in Spanje citroenen een aantal jaren geleden 'in de mode' waren en dat ze nu onder de basissector vallen en dat het planten van bomen behoorlijk is afgenomen.

Voor het seizoen 2019/20 raamt Ailimpo de teelt op 1,04 mln ton: 14% minder dan tijdens het vorige seizoen. Dit is een 'gewoon volume', volledig acceptabel voor de markt, volgens Moreno. 

"Als het weer gunstig blijft en er geen veranderingen komen in de omstandigheden van het op de Europese markt komen van Turkse citroenen, dan zouden we een beter jaar kunnen krijgen dan vorig seizoen toen de prijzen onder die van de twee voorgaande seizoenen daalden."

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven