Zweedse kroon op laagste pijl in 10 jaar

De Zweedse kroon heeft extreme dieptepunten bereikt ten opzichte van de dollar en de euro. Wat betekent dat voor de internationale inwoners van Zweden en voor overweegt naar Zweden te verhuizen?

De Zweedse kroon heeft dieptepunten bereikt die normaal gesproken alleen in tijden van economische crisis plaatsvinden - het meest recent in 2009. Het is 17 jaar geleden dat de kroon zo zwak was ten opzichte van de dollar, en de munt is in ongeveer een decennium niet zo zwak geweest ten opzichte van de euro - respectievelijk 9,58 en 10,73.

Exporteren versus importeren
Omdat Zweden een exportgerichte economie is, kan de lage kroon Zweedse bedrijven concurrerender maken, omdat het goedkoper wordt om hun producten te kopen dan in eurolanden. Maar bedrijven die afhankelijk zijn van import hebben te maken met hogere kosten, en dit heeft ook gevolgen voor veel exportgerichte bedrijven.

In een onderzoek van Swedbank zei ongeveer de helft van de inkoopmanagers van de 400 grootste bedrijven van Zweden dat de daling van de kroon een negatief effect heeft op de winst, terwijl slechts een vijfde zei dat het een positief effect heeft.

In vergelijking met zes jaar geleden is een reis naar een land in de eurozone dit jaar ongeveer 20 procent duurder, wat wordt gezien als een belangrijke reden van de stijgende populariteit van vakanties in eigen land. Er zijn uitzonderingen: de Turkse lire is de enige andere OESO-valuta die dit jaar nog meer is gedaald ten opzichte van de dollar, waardoor Turkije een relatief goedkope bestemming is voor Zweden.

Online producten kopen vanuit het buitenland, bijvoorbeeld van Amazon dat momenteel niet in Zweden actief is, wordt duurder als de kroon zwak is. Productprijzen in Zweden kunnen ook stijgen als bedrijven worden getroffen door hogere importkosten, inclusief geïmporteerd voedsel en dranken.

Bron: thelocal.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven