Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje verwacht 14% meer appelen en 4% meer peren te oogsten

Volgens de prognose van de Spaanse Cooperativas Agro-alimentarias zal het komende hardfruitseizoen een grotere oogst opleveren dan vorig jaar. Dit geldt met name voor appelen, waarvan de oogst op 542.369 ton wordt geraamd, een toename van 13,9% ten opzichte van vorig seizoen, en van 16,6% ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen jaren. De perenoogst wordt op 311.248 ton geraamd. Dit betekent een toename van 4,3% ten opzichte van het voorgaande seizoen, hoewel dit cijfer nog altijd 17,8% onder het gemiddelde van de afgelopen jaren ligt. 

Deze cijfers worden gepresenteerd tijdens de vakbeurs PROGNOSFRUIT die van 7 tot 9 augustus in het Belgische Alden-Diesen gehouden wordt. 

Raming appelen
De appeloogst wordt op 542.369 ton geraamd. Afgezien van wat vorstschade in enkele regio's verliep de ontwikkeling voorspoedig, met een goede fruitzetting en bloei. De sterke toename van de productie in Aragon( het op één na grootste teeltgebied in het land) ten opzichte van vorig jaar is het vermelden waard. Het grootste teeltgebied van het land, Catalonië zal de productie met 11,1% toe zien nemen en een bijna 300.000 ton oogsten. 

Albert Capdevila, voorzitter van de appeldivisie van Cooperativas Agro-alimentarias of Spain, spreekt van een bijzonder goed appelseizoen. "De bomen hangen boordevol fruit omdat het chemisch dunnen niet werkte en er met de hand is gedund. De oogst zal groter zijn maar de maten kleiner," merkt hij op. 

Wat betreft de rassen zijn Golden appelen nog steeds het meest gebruikelijk met een totale oogst die op 273.403 ton wordt geraamd (dit is ruim de helft van de totale oogst). Hierna volgen, op enige afstand, de Gala-rassen, met een totale oogst van 90.078 ton. 

Raming Peren
Met een aantal van 311.248 ton zal de perenoogst weliswaar iets groter uitvallen dan die van vorig seizoen maar desondanks ruim onder het gemiddelde van de laatste jaren blijven. De meeste teeltgebieden vertonen echter herstel. De regio Murcia, de vierde grootste teeltregio in het land, springt er in dit opzicht uit met een toename van 50% ten opzichte van vorig seizoen en een oogst die op 25.925 ton wordt geraamd. Dit is te danken aan een optimale bestuiving. De tweede grootste perenproducent in Spanje, La Rioja, zal haar perenoogst echter met 3,8% zien dalen naar 53.590 ton als gevolg van de extreme en wisselvallige weersomstandigheden van de afgelopen maanden. 

Ook in Aragon (het op twee na grootste teeltgebied) zal de oogst aanzienlijk lager zijn, zo blijkt uit ramingen. Met een geraamd volume van 42.501 ton zal de oogst 12,8% kleiner zijn dan de voorgaande. Dit is te wijten aan problemen met de fruitzetting. 

Het ras Conference, waarvan de oogst 159.553 ton zal bedragen, een toename van 1,9%, is goed voor ongeveer de helft van de totale productie. De Ercolini-Coscia rassen maken met 35,1% de grootste groei ten opzichte van vorig jaar door. Hiermee lijkt de productie terug op het oude niveau te zijn, na de kleinere oogst van 2018. 

Albert Capdevila zegt dat de weersomstandigheden dit seizoen gunstig waren en dat de maten van de peren naar verwachting goed zullen zijn, in tegenstelling tot die van appelen. "De laatste weken heeft de hitte hier en daar zonnebrand veroorzaakt waardoor de kleuring anders is. We kunnen nog niet inschatten hoe groot de impact hiervan zal zijn op de markt."

Capdevila legt uit dat er zich nog altijd appelen van het voorgaande seizoen in bewaring bevinden die tegen lage prijzen worden afgezet. Dit zou nadelig kunnen zijn voor de vroege appelrassen die vanaf nu geplukt worden.

Bron: agronewscastillayleon.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven