Groei van 7% bij de supermarkten, marktaandeel op 21,6%

Jumbo boekt 4,63 miljard omzet in eerste helft van 2019

Jumbo heeft in de eerste helft van het jaar 2019 een omzet gerealiseerd van 4,63 miljard euro. Hiervan heeft 4,46 miljard betrekking op de Jumbo formule en 83 miljoen op La Place. De nog niet omgebouwde EMTÉ winkels droegen in het eerste halfjaar nog voor 85 miljoen bij aan de omzet. De omzetgroei bij Jumbo kwam in belangrijke mate voor rekening van de bestaande winkels – met 7% lag deze autonome groei fors boven het marktgemiddelde. De opening van 44 nieuwe supermarkten, waaronder de resterende EMTÉ winkels omgebouwd naar de Jumbo formule, droeg daarnaast bij aan het bereiken van een marktaandeel van 21,6%.

In de eerste 6 maanden van 2019 zijn 20 winkels geheel vernieuwd; tot het eind van dit jaar komen nog eens 20 supermarkten aan de beurt. Tussen januari en juni zijn 44 winkels toegevoegd aan het bestand, waaronder de resterende door Jumbo overgenomen EMTÉ supermarkten en de winkels van oud Plus ondernemer Geert Benders. Leidschendam huisvest sinds juni de zevende Jumbo Foodmarkt van Nederland. Ook het gemakswinkelconcept Jumbo City breidde verder uit tot 7 locaties. Dit najaar breidt Jumbo uit met nog circa 5 nieuwe supermarktlocaties en 2 Jumbo City winkels. Jumbo wil bovendien de 6 winkels van supermarktketen Agrimarkt overnemen van de coöperatie CZAV.

Online
Bij de online-activiteiten stelt Jumbo vast dat in verschillende gebieden de vraag naar thuisbezorging inmiddels groter is dan de beschikbare capaciteit. Sinds eind 2018 pakt Jumbo dit aan door te bezorgen vanuit gecentraliseerde hubs. Deze zijn al operationeel in de regio’s Den Bosch, Amsterdam en Zeeland; later dit jaar komt daar de regio Utrecht bij.

Jumbo Logistiek
Jumbo bouwt een nieuw, volledig gemechaniseerd landelijk distributiecentrum in Nieuwegein. De geplande oplevering is in het tweede kwartaal van 2020. Verder ondergaan alle Jumbo distributiecentra komende periode een duurzaamheidsoperatie, zij worden onder meer voorzien van zonnepanelen. De arbeidsvoorwaardenregeling is op dit moment voor bijna alle logistieke medewerkers van toepassing. Voor de circa 65 medewerkers die daar niet voor willen kiezen, wordt nog naar een oplossing gezocht.

Jumbo België
Met een eigen organisatie en een nieuw geopend hoofdkantoor in Brasschaat is Jumbo België dit voorjaar op stoom gekomen. Inmiddels werken daar enkele tientallen, deels Belgische medewerkers aan het plannen van Jumbo supermarkten in Vlaanderen. Nog dit jaar zal Jumbo de eerste 3 winkels openen in Rijkevorsel, Pelt en Lanaken. Voor 2020 richt Jumbo zich op verdere uitbreiding met circa 12 tot 15 nieuwe supermarkten. Op langere termijn ziet Jumbo potentieel voor zeker 100 winkels in België.

La Place
Foodserviceformule La Place noteerde in het eerste halfjaar van 2019 een omzet van 83 miljoen, een stijging van ruim 5% die vrijwel volledig is gerealiseerd door autonome groei in de bestaande vestigingen. Onlangs opende La Place ook een restaurant op het vliegveld van Barcelona. Verder dit jaar staan nieuwe vestigingen gepland in onder meer Roosendaal en Madrid. Het totaal aantal La Place vestigingen zal daarmee uitkomen op 105.

bron: FoodHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven