Moesson treft Nepal, Bangladesh en Noordoost India

Tientallen mensen zijn om het leven gekomen door overstromingen in Nepal, Bangladesh en het noordoosten van India. Minstens 65 mensen zijn in Nepal om het leven gekomen, heeft de politie bekendgemaakt. 30 mensen zijn vermist en 38 mensen zijn gewond geraakt.

Miljoenen mensen zijn getroffen door de overstromingen in de regio als gevolg van de moesson. Er wordt de komende dagen meer zware regenval verwacht. De politie heeft in Nepal meer dan 1.400 mensen gered. De stortvloed treft meer dan 10.000 huishoudens.

De overstroming van de Brahmaputra-rivier, die door India, Bangladesh en China stroomt, heeft meer dan 1.800 dorpen in de in Noordoost India gelegen staat Assam overspoeld. Ten minste 1,5 mln mensen zijn ontheemd en er zijn er 10 omgekomen.

Voedselvoorzieningssituatie
Omdat de overstromingen en aardverschuivingen belangrijke teeltgebieden hebben getroffen, worden verse groenten steeds schaarser in de Kathmandu-vallei, wat tot sterke prijsstijgingen heeft geleid.

Groentehandelaren zeiden dat de gemiddelde groothandelsprijzen 20 procent waren gestegen en mogelijk nog verder zullen stijgen als het aanbod niet onmiddellijk verbetert. Een overstroming in verschillende delen van de Terai-vlaktes, het grootste groenteteeltgebied van het land, heeft de gewassen vernietigd, lieten handelaren weten.

In de heuvelachtige districten rond de Kathmandu-vallei hebben aardverschuivingen en onophoudelijke regen schade aangericht aan de akkers. Handelaren zeiden dat schade aan snelwegen en bruggen ook enkele dagen van invloed kan zijn op de leveringen.

Functionarissen op de markten Kalimati en Balkhu, twee grote groenten- en fruitbazaars in de vallei, lieten aan the Post weten dat de leveringen van verse groenten de afgelopen twee dagen met meer dan de helft zijn afgenomen.

Groenteprijzen stijgen in Kerala
De groenteprijzen zijn in de hoofdstad nog nooit zo hoog geweest. Er is de afgelopen twee weken sprake geweest van een aanzienlijke prijsstijging voor tomaten, sjalotten, knoflook, bonen en gember.

Een belangrijke reden is de slechte productie als gevolg van het slechte weer in Tamil Nadu, "Voor de normale prijs van 30 zakken krijgen we er nu slechts ongeveer 10", vertelde een retailer op de Palayam-markt aan newindianexpress.com. "De prijs van tomaten is de afgelopen weken verdrievoudigd." De afzet van gember lijkt ook in gevaar te komen door de plotselinge prijsstijgingen. Ook de fruitprijzen zijn gestegen als gevolg van hun schaarste tijdens het laagseizoen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven