Avocado en citrus ‘bedreigen wereldwijde voedselzekerheid’

Volgens een recent onderzoek op basis van 40 jaar gegevens bedreigt het westerse verlangen naar levensmiddelen zoals avocado's, koffie en citrus de wereldwijde voedselzekerheid. De wereldwijde diversiteit is afgenomen omdat monoculturen van gewassen zoals soja, canola en palm meer land dan ooit in beslag nemen.

Deze gewassen bieden alleen voeding voor bestuivers tijdens de zeer korte tijd dat ze in bloei staan. Dit maakt ze een onstabiele bron van voedsel voor insecten, die al snel in aantal verminderen. Intensief gebruik van meststoffen heeft deze trend verergerd.

"Telers groeien meer gewassen die bestuiving vereisen, zoals fruit, noten en oliehoudende zaden, omdat er een toenemende vraag naar is en ze een hogere marktwaarde hebben", zegt David Inouye van de Universiteit van Maryland en coauteur van de onderzoeksdocument.

"Uit dit onderzoek blijkt dat deze trends niet gunstig zijn voor bestuivers en landen, die hun landbouwgewassen diversifiëren, zullen beter af zijn dan de landen die zich richten op groei met alleen een beperkte groep gewassen."

Onderzoekers analyseerden gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) over de teelt van veldgewassen tussen 1961 en 2016. Ze kwamen erachter dat een kleiner aantal bestuivers kan leiden tot kleinere opbrengsten of zelfs volledig mislukte oogsten.

De landbouw is het meest onstabiel in Brazilië, Argentinië, Paraguay en Bolivia, waar de groei van sojabedrijven ontbossing stimuleert. "De productie van soja is wereldwijd met ongeveer 30 procent per decennium gestegen", zei professor Marcelo Aizen van de Nationale Raad voor Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek (Conicet) in Argentinië, die de studie leidde.

Bron: independent.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven