Overeenkomst EU-Mercosur maakt verdubbeling Argentijnse knoflookexport mogelijk

De in Argentinië gevestigde Associatie van Telers, Verpakkers en Exporteurs van Knoflook, Uien en Aanverwante Producten in Mendoza (Asocamen) heeft laten weten dat de Argentijnse knoflookexport dankzij de Mercosur-EU overeenkomst verdubbeld zou kunnen worden.

Ariel Zucarelli, voorzitter van Asocamen: "We weten dat de totstandkoming van het akkoord een langzaam proces is, maar over vier jaar zal de overeenkomst in werking treden voor de tuinbouwsector en de verwachting is dat het exportquotum van 19.000 ton naar Europa afgeschaft zal worden en dat er geen belastingen en beperkingen zullen worden opgelegd. Een negatief aspect is dat Spanje, een land dat veel knoflook afzet in Brazilië, nu 35% aan importheffingen betaalt en dat dan meer zou hoeven te betalen".

Zucarelli benadrukte dat, om concurrerend te zijn in de teeltsector van knoflook, de staat de verantwoordelijkheid heeft om concrete acties te ondernemen. "Een deel moeten we zelf doen, maar een groter deel komt voor rekening van de staat, zoals de verlaging van de belastingen. Bovendien moet er veel gebeuren op het gebied van mechanisatie, irrigatie en verbetering van verpakkingsloodsen: de sector investeert wel, maar redt het niet: we hebben de hulp van de staat nodig".

Frankrijk is de grootste importeur van Zuid-Amerikaanse knoflook. "We hebben markten verloren, zoals Engeland en Nederland. Er is een groot groeipotentieel in Europa en de omvang van de export kan verdubbeld worden".

Bij wijze van conclusie beargumenteerde Zucarelli: "In principe is een openstelling van de markt zeer goed voor de export, zolang we concurrerend blijven in prijs en kwaliteit. Als dat het geval is, hebben we veel mogelijkheden om te groeien. Als dat niet zo is, zullen we verliezen in plaats van winnen".

Bron: diariosanrafael.com.ar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven