Moederbedrijf Fyffes verkoopt aandeel in bananenteeltbedrijf Sumifru Philippines

Het Japanse Sumitomo heeft onlangs haar voornemen bekendgemaakt om haar belang van 49 procent in de Filipijnse bananenteler Sumifru te verkopen aan zijn partner in de joint venture, Thornton Venture.

De aankondiging komt op een moment dat Sumitomo, dat vorig jaar de Ierse fruitgigant Fyffes kocht, onder vuur ligt vanwege een arbeidsconflict en rechtenschendingen op zijn plantages in de Filipijnen.

Tijdens een recente persconferentie in Tokio beschuldigden vertegenwoordigers van Namasufa (de bond van de plantagearbeiders) Sumifru Philippines ervan zijn werknemers niet te "regulariseren" en van intimidatie na een staking in oktober vorig jaar. Paul John Dizon, de voorzitter van de lokale vakbond Namasufa, en Jamila Seno uit de raad van bestuur van de groep riepen Sumifru op om te voldoen aan het bevel van het arbeidsbureau van de Filipijnen, dat de meer dan 700 werknemers die na de staking waren ontslagen opnieuw worden aangenomen en drongen er bij Japanners op aan om het bananenmerk te boycotten totdat het het arbeidsgeschil opgelost is.

Het gelieerde bedrijf van de grote handelsonderneming heeft momenteel werknemers in dienst met arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd met lage lonen en geen voordelen, ongeacht hoeveel jaar ze bij het bedrijf hebben gewerkt, zei Dizon.

Ondanks een gerechtelijk bevel van het Filipijnse Hooggerechtshof in 2017 heeft Sumifru geweigerd Namasufa te erkennen als een collectieve onderhandelaar met het argument dat een uitzendbureau hun werkgever is, zei hij.

De Japanse handelsonderneming teelt sinds 1970 bananen op de Filipijnen en teelt ongeveer een derde van alle geïmporteerde bananen in Japan. Het exploiteert een bananenplantage van ongeveer 2.200 hectare en negen verpakkingscentra in Compostela Valley, Mindanao, met een totale productiecapaciteit van ongeveer 19.000 dozen per dag. De verwachting is dat de verkoop van het aandeel waarvan de prijs niet is bekendgemaakt eind september van dit jaar zal zijn afgerond.

Op de persconferentie sprak Seno over zware arbeidsomstandigheden met lange uren en nadelige gezondheidseffecten van blootstelling aan chemicaliën die op de bananen worden gebruikt. "Het bedrijf geeft meer om de bananen dan om de arbeiders", zei ze.

Bron: bananalink.org.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven