NFO studiereis bezoekt Betrieb Manner

"Windmachines hebben 100% van onze appelen tijdens nachtvorst kunnen redden"

Tholen - “We hebben 30 hectare appelen, 3,5 hectare kersen en 2 hectare peren. Tot 2006 waren we aangesloten bij Landgard. Toen ik het bedrijf overnam, heb ik ervoor gekozen om als vrije teler verder te gaan en momenteel telen we hardfruit voor de firma Krings en het zachtfruit voor Frutania. De sortering en verpakking doen we zelf en in het hoogseizoen sorteren we ook weleens wat volume voor Krings”, vertelt Michael Manner van Obsthof Manner. 


De windmachines zijn op een vrachtwagenonderstel gemonteerd zodat ze mobiel zijn

Vorst
Het bedrijf van Michael Manner ligt in een dalgebied, waar de temperatuur gemiddeld 2 graden lager is dan in Altendorf. Hoewel hagel voor weinig problemen zorgt, doet late nachtvorst dat wel. “Om de nachtvorst te bestrijden, hebben we vijf windmachines die we tijdens koude nachten aanzetten. Een aantal jaren geleden heb ik drie tweedehands windmachines voor een vriendenprijsje kunnen kopen. Normaal gezien kosten deze installaties 35.000 euro, maar ik heb ze voor 5.000 euro over kunnen nemen”, vervolgt Michael. “De windmachines hebben een bereik van 7 hectare, echter het opstarten duurt een half uur. Je moet ze dus wel op tijd aanzetten. Een ander bijkomend probleem is het lawaai dat de windmachines maken wanneer ze draaien. Daarom moet ik ieder jaar bij de gemeente een vergunning aanvragen om de machines te mogen gebruiken.”

“2015 was het eerste jaar dat we de windmachines mochten gebruiken. In het vorstjaar 2017 hebben we de kosten al terugverdiend. Tijdens een koude nacht met 6,2 graden onder het vriespunt hebben we 60% van de oogst door de machines kunnen redden. Tijdens een nacht met -3,8 graden hebben we door de machines helemaal geen uitval gehad. Hoewel beregening van de percelen nog altijd het beste manier is om de bloemen tegen de vorst te beschermen, zijn de windmachines een mooi alternatief voor wanneer beregenen niet mogelijk is”, aldus Michael.

Morgana
In het voorjaar van 2016 heeft Manner 3 hectare Morgana geplant. "In 2017 hadden de bomen veel last van meeldauw doordat ze erg hard groeiden. Ook hadden we veel stipproblemen op het fruit. 2018 was een goed jaar zonder veel problemen, ook de prijzen waren goed. De prijzen lagen rond de 90 cent per kilo. Het is dit jaar weer afwachten wat het seizoen gaat brengen, maar we hebben veel vertrouwen in de Morgana", besluit Michael. 


Morgana-appelen

Voor meer informatie:
Obsthof Manner
Gelsdorfstrasse
Meckenheim
www.obsthof-manner.de 


Klik hier voor het artikel over het bezoek aan Fruithandel Wouters.

Klik hier voor het artikel over het bezoek aan Schmitz-Hübsch.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.