Costa Rica: 2.500 banen in gevaar vanwege dalende ananasteelt

Volgens gegevens van de Nationale Kamer van Ananastelers en -Exporteurs (Canapep) in Costa Rica, hebben de hoge teeltkosten en een dalende trend in de internationale prijs geleid tot een verkleining van het ananasareaal van 5.000 hectare. Dit zou aan het einde van het jaar het verlies van ten minste 2.500 directe banen in deze sector tot gevolg hebben. 

Abel Chaves, voorzitter van Canapap, lichtte toe dat het risico bestaat dat het areaal tegen 2021 tot 38.000 hectare gekrompen is. Dit zou in de komende drie jaar het verlies van nog eens ongeveer 1000 banen in deze sector tot gevolg hebben. Momenteel biedt de sector zo'n 32.000 directe en meer dan 100.000 indirecte banen.

Deze krimping zou ook grote gevolgen hebben voor de nationale economie. In mei dit jaar exporteerde Costa Rica 20 mln dozen minder dan in mei 2018, een daling van 12%.

Volgens cijfers van Procomer exporteerde Costa Rica vorig jaar voor meer dan 1,01 mld dollar (€902 mln) aan ananas en afgeleide producten.  

Internationale concurrentie
De voorzitter van Canapep lichtte toe dat de afname in de teelt wordt veroorzaakt door een daling in de internationale prijs van de ananas. Die prijsdaling is het gevolg van de internationale concurrentie op de ananasmarkt, vanuit onder andere Colombia, Ecuador en Panama. Deze landen zijn erin geslaagd het vertrouwen van Europese en Amerikaanse importeurs te winnen.

Hoge teeltkosten
Het verlies van concurrentievermogen op de internationale markt heeft verschillende oorzaken volgens Chaves. Ten eerste zijn er de hoge tarieven van het bedrijf APM Terminals. Deze zijn met 400% toegenomen sinds de oprichting van het bedrijf.

Het tweede punt dat Chaves noemt zijn de hoge kosten van elektriciteit in het land. Dit is met name een probleem vanwege het hoge elektriciteitsverbruik dat nodig is voor dit fruit om geëxporteerd te kunnen worden. "Al het fruit moet een proces van temperatuurverlaging doorlopen en vervoerd worden in containers, met een gemiddelde temperatuur van 7°C om te voldoen aan de vereisten van importeurs", stelt hij. 

In de derde plaats noemt de voorzitter de hoge brandstofprijzen. "We hebben de duurste brandstof van Latijns-Amerika", stelt hij.

Als de staat geen maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de concurrentie verbetert, zal de ananas volgens Chaves in de toekomst mogelijk niet meer het belangrijkste exportproduct van Costa Rica zijn.

 

Bron: elobservadorcr.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven