Tasmanië: aardappeltelers niet akkoord prijs Simplot

Volgens verschillende Tasmaanse aardappeltelers betaalt Simplot niet genoeg voor hun product. Ze onderhandelen over een nieuw contract met de bewerkingsgigant. Dit komt 6 maanden nadat de Australiërs meldden dat Simplots winst vertienvoudigd is in 2018. Simplots Australische afdeling maakte vorig jaar voor z'n Amerikaanse aandeelhouders € 55 mln winst. 

Er zijn 140 aardappeltelers in Tasmanië die aan Simplot verkopen en hun groenten worden gebruikt in de volgende merken van het bedrijf: Edgell, Leggo's, John West, Chiko Rolls, Bird's Eye, Raguletto en Chicken Tonight. 

Enkele telers beweren dat ze moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen en dat ze gezamenlijk het laatste aanbod van het bedrijf hebben afgeslagen, zegt Trevor Hall van de Simplot Potato Growers Group. Ze willen met onmiddellijke ingang € 0,02 extra/kg en een tweejarig contract voordat ze verder onderhandelen. 

Simplot biedt dit jaar een extra € 0,01/kg met een extra cent tijdens de komende 2 jaar, wat in een driejarig contract vastgelegd zal worden. Hall: "We vragen slechts om 2 cent. Dat is niet echt veel, toch? Onze marge wordt uitgehold door de stijgende kosten van de afgelopen jaren. Het kost bijna € 10.000/ ha om aardappelen te telen en als je 30-40 ha hebt... reken maar uit."

Telers kunnen kosten niet dekken
Theadvocate.com.au citeerde Hall die zei dat de telers de kosten niet kunnen dekken. Het was een roerig decennium voor Simplot in Tasmanië met angst voor het sluiten van het bewerkingsstation in Devonport voordat het bedrijf een miljoenen deal sloot met supermarktketens Coles en Woolworths om ze te voorzien van Australische groenten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven