Turkije verhoogt de mangoproductie

In Gazipasa, een stad in de buurt van Antalya, zijn ze zeven jaar geleden gestart met de mangoteelt. Inmiddels is het aantal mangobomen gegroeid tot 5000.

De partner van The Mango Fruit and Arboriculture company, Mustafa Ezici, vertelt dat hij zeven jaar geleden een R&D-onderzoek is gestart naar de mangoteelt, samen met zijn partner, Veli Celik. Hij vertelt dat ze de mangozaden van een importeur hadden gekocht en erin slaagden om de zaden uit te laten groeien tot jonge bomen. Zeven jaar laten zijn ze zeer tevreden met hun huidige teelt van jonge bomen en hun verkoop. 

5000 mangobomen
Ezici vertelt dat het huidige aantal mangobomen in Gazipasa de 5000 heeft bereikt. Hij benadrukt dat het product nieuw is voor telers en dat ze verwachten dat de vraag naar het fruit zal toenemen: "Mensen willen eerst bekijken of het winstgevend is voordat ze de bomen planten. Mango's zijn vijf keer winstgevender dan bananen. Op dit moment kosten mango's €4,70 tot €6,30 in de supermarkt. Een rijpe mango van 300 gram kost €2,50."

Europa en Rusland zijn potentiële markten
Ezici vertelt dat Europa 600.0000 ton mango's importeert: "Deze worden geplukt voordat ze rijp zijn. Ze zijn 20 dagen onderweg en worden daarna nog 20 dagen verkocht. Hier in Gazipasa oogsten we van augustus tot en met december. Het doel is om minder te importeren en meer lokale mango's te eten en naar Europa en Rusland te exporteren. Binnenkort zullen we binnen twee dagen naar alle Europese steden kunnen exporteren."

Mango's groeien op een hoogte van minder dan 350 meter
Ezici vertelt dat de productie van jonge bomen jaarlijks op 30.000 ligt. Hoewel veel mensen geïnteresseerd zijn in hun marketingactiviteiten op beurzen, verkopen ze hun producten ook online. Ezici vertelt dat ze ook aanvragen ontvangen uit kuststeden, zoals Marmaris, Kusadasi en Bodrum. "Mango's groeien in het gebied tussen Samandag en Urla, dat op een hoogte van tot 350 meter ligt en waar de temperatuur nooit lager is dan 0 ºC. Mango's kunnen zowel buiten als in kassen worden geteeld."

400 jonge mangobomen op één hectare
Ezici voegt toe dat er maar liefst 400 jonge mangobomen op één hectare passen: "Over vijf tot zes jaar kunnen we 30.000 mango's van deze bomen plukken en rond de €150.000 verdienen. Dat is een goede omzet. Telers aan de Middellandse en Egeïsche Zee telen sinaasappelen, andere soorten citrus en granaatappelen, maar hiermee verdienen ze niet veel. Mango's zijn vijf keer winstgevender dan bananen en tien keer winstgevender dan citrus."

Mangobomen geven na drie jaar voor het eerst fruit en kunnen wel 300 jaar oud worden. De totale mangoproductie in de wereld bedraagt 46 miljoen ton en het is het op één na meest gegeten tropische fruit na bananen, zegt Ezici. Hij voegt toe dat bomen wel 15 tot 20 meter hoog kunnen worden en dat er heel veel fruit aan groeit.

In Gazipasa worden 27 verschillende soorten tropisch fruit geteeld, waaronder mango, lychee, papaja, pitaya, passievrucht, longan en guave.

Bron: Hurriyet

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven