"onnodige en ongepaste" handelsbeperkingen

Kritiek op EU-regulering landbouwproducten op WTO

De Verenigde Staten en 15 andere landen hebben serieuze kritiek geuit op de Europese Unie en hebben verklaard dat de "op risico gebaseerde" benadering van het reguleren van beschermingsmiddelen en andere "cruciale hulpmiddelen" die door landbouwers worden gebruikt, wereldwijd schade aanricht.

In hun verklaring, die ze hebben ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie, staat dat de aanpak van de EU grote onzekerheid veroorzaakt en afwijkt van op wetenschap gebaseerde risicobeoordelingen, waardoor een verstoring is ontstaan die de komende jaren aanzienlijk dreigt te escaleren.

Ze hebben de EU opgeroepen om haar aanpak van product goedkeuringen opnieuw te evalueren, internationaal geaccepteerde methoden te gebruiken om tolerantieniveaus vast te stellen voor mogelijk schadelijke ingrediënten en een eind te maken aan "onnodige en ongepaste" handelsbeperkingen.

De verklaring wordt ondersteund door Australië, Brazilië, Canada, Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Guatemala, Honduras, Maleisië, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, de Verenigde Staten en Uruguay.

Zij stellen dat de EU, ondanks herhaalde verzoeken bij de WTO in de afgelopen vier jaar, niet heeft uitgelegd naar welk beschermingsniveau het op zoek is of welke risico's het tracht te beperken en dat het opmerkingen over conceptverordeningen heeft genegeerd.

Zoektocht naar alternatieven
De EU had voorgesteld dat telers "alternatieven" zouden kunnen vinden om aan de EU-regels te voldoen, maar dergelijke eisen zijn niet meer dan holle woorden, staat in de verklaring, omdat dit voor veel telers economisch niet haalbaar is met een onevenredig effect op miljoenen van landbouw afhankelijke gezinnen in ontwikkelingslanden en minst ontwikkelde landen als gevolg.

Bron: reuters.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven