María del Carmen Salas, zeventiende editie Internationaal Seminar Blauwe Bes

"Teelt in potten is sleutel tot groei blauwe bessenteelt"

Het zeventiende Internationale Seminar voor Blauwe Bessen in Sevilla, georganiseerd door Blueberries Consulting, werd bijgewoond door experts in de blauwe bessenteelt vanuit verschillende plaatsen ter wereld, met name Amerika. Er waren zo'n 300 deelnemers en een twintigtal exposanten, waaronder Unitec, FibreDust Europe en Pindstrup. Het doel van het seminar was om de wereldwijde keten van de blauwe bessenteelt te analyseren.

Volgens spreker María del Carmen Salas, landbouwkundig ingenieur  van de Universiteit van Almería, is teelt in potten een van de sleutels tot de groei van de blauwe bessenteelt.

Salas gaf toe dat dit systeem in Spanje, en met name in Huelva, nog vrij weinig wordt toegepast. Ze is echter van mening dat dit zal gaan toenemen. Het grootste deel van de Spaanse blauwe bessenteelt bevindt zich in Huelva, hoewel er ook teeltbedrijven zijn in Galicië en Asturias.

Als een van de voordelen van teelt in potten benadrukte Salas de vroegrijpheid van het fruit. Bovendien is de oogst veel homogener dan bij teelt in de grond. Ook kunnen ziektes beter gecontroleerd worden.

Met betrekking tot het type substraat dat gebruikt zou moeten worden, gaf Salas aan dat er een breed scala aan oplossingen is. Ze voegde toe dat het beheersen van de zuurgraad van de pH-waarde een van de sleutels is tot het behalen van goede resultaten.

Een van de andere deelnemers was Gerard W. Krewer, werkzaam op de Universiteit van Georgia (VS), en tevens internationaal adviseur. Hij gaf twee presentaties tijdens het seminar, een over biologische en conventionele voeding en een over groeiregulatoren in blauwe bessen met lage koudebehoeften.

Bron: agrodiariohuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven