Iran: aardappelprijs verdubbelt door inflatie

Omdat de Iraanse economie de afgelopen weken werd geteisterd door inflatie, is de prijs voor aardappelen verdubbeld tot ongeveer € 0,60 per kilo.

Vertegenwoordigers van de sector in Iran wijten de snelle stijging van de groenten- en fruitprijzen aan de export, omdat de in waarde gedaalde Iraanse valuta handelaren stimuleert om de producten te exporteren in plaats van ze binnenslands te verkopen. Dezelfde stimulans om te exporteren, heeft ook de prijzen voor tomaten en uien beïnvloed en zelfs rundvlees, dat wordt gesubsidieerd door de overheid.

De Iraanse rial is in 18 maanden vier keer minder waard geworden ten opzichte van de dollar en dat maakt de prijzen laag in vergelijking met andere landen. Maar in lokale valuta zijn de prijzen omhooggeschoten voor Iraniërs wiens salarissen in rials worden uitbetaald.

Hoewel 60 cent voor een kilo aardappelen misschien niet veel lijkt, ligt het maandelijkse minimumloon in Iran rond de € 89.

Tabnak, een nieuwswebsite in Iran, zegt dat de prijsstijging ook te maken heeft met ongekende overstromingen in maart en april van dit jaar, waar de landbouw in veel delen van Iran last van heeft ondervonden. Het hoofd van de Iraanse organisatie voor de verkoop van producten heeft de lokale media op 2 juli echter laten weten dat er geen tekort is aan aardappelen en dat de prijsstijging het gevolg is van de export.

Het Iraanse ministerie van Industrie, Mijnbouw en Handel verbood de export van uien en aardappelen in april, maar blijkbaar hebben invloedrijke zakenlui en insiders manieren gevonden om te blijven profiteren van de dalende valuta.

Bron: en.radiofarda.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven