Zweedse supermarktketen roept op tot boycot van Braziliaanse producten

Vanaf het moment dat Jair Bolsonaro tot president van Brazilië is gekozen, heeft het land meer dan 200 gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd, waarvan de meeste gezondheids- en milieurisico’s met zich meebrengen en waarvan het gebruik van de meeste ervan in Europa verboden is. Bolsonaro kreeg tijdens zijn campagne de steun van voedinglobbyisten. Volgens Unearthed van Greenpeace UK "heeft een aantal buitenlandse bedrijven, waaronder de Duitse bedrijven Helm en BASF en het Chinese bedrijf Adama, in Brazilië producten geregistreerd die chemische ingrediënten bevatten die in hun land van herkomst niet zijn goedgekeurd". De NGO voegt eraan toe dat “bijna de helft van de producten die sinds Bolsonaro is aangetreden, zijn goedgekeurd, actieve ingrediënten bevatten die op de lijst van uiterst gevaarlijke gewasbeschermingsmiddelen van het Pesticide Action Network staan. Dit geeft aan dat deze middelen een risico vormen voor de menselijke gezondheid of voor het milieu.”

Om hiertegen te protesteren, besloot een Zweedse supermarkt Braziliaanse producten te boycotten. Johannes Cullberg, oprichter van Paradiset, een Zweedse biologische supermarktketen, heeft een waarschuwingscampagne gelanceerd met de titel ‘Nous n’vons pas le temps’ (‘We hebben geen tijd te verliezen’.)

Met de hashtag #boycottbrazilianfood voor social media blijft zijn campagne niet onopgemerkt. “We ‘stemmen’ allemaal drie keer per dag met ons mes en vork. Door te besluiten geen producten te kopen en te eten die uit Brazilië afkomstig zijn, is je ‘stem’ helemaal tot in het kantoor van meneer Bolsonaro te horen en moet hij zijn beslissing heroverwegen," legt Cullberg uit.

Zijn actie heeft al reacties ontlokt van de Braziliaanse ambassadeur in Stockholm en de minister van Landbouw, Tereza Cristina, die een 'lastercampagne' in lokale kranten begon. Dat maakt Cullberg echter niet bang: “Het wordt nu meer dan ooit tijd om onze planeet te beschermen en beter te verzorgen." Van de president wordt verwacht dat hij niet alleen een voorbeeld en ambassadeur voor Brazilië is maar voor de hele planeet.”

Het gaat om een vooral symbolische boycot sinds de ondertekening van de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de Mercosur (zuidelijke gemeenschappelijke markt) met Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela.

Bron: novethic.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven