Graspapier mogelijk alternatief voor traditioneel papier

De noodzaak van het gebruik van papieren en kartonnen dozen in de verpakkingssector wordt gekeken naar verschillende duurzame alternatieven voor traditioneel papier. Een daarvan is graspapier, dat gemaakt wordt van grasresten. Dit papier is milieuvriendelijk en wordt gemaakt van een snel groeiende grondstof. 

Het idee is ontwikkeld door Uwe D'Agnone, eigenaar van het familiebedrijf Hennefer Creapaper, in Noordrijn-Westfalen. Dit kleine bedrijf maakt papier van hooi in plaats van van hout. Het gemaaide gras van elke willekeurige weide is bruikbaar voor dit proces.

In tegenstelling tot hout bevat gras nauwelijks lignine, een natuurlijke lijm die de lange dunne vezels van cellulose bij elkaar houdt. Om deze natuurlijke lijm te verwijderen, vereist de productie van traditioneel papier veel energie, water en chemicaliën. Volgens de Duitse Federatie voor het Milieu (BUND) is een papieren boodschappentas biologisch gezien pas duurzamer dan een plastic tas als hij minstens acht keer hergebruikt wordt.

Schone productie
Volgens D'Agnone is de ecologische voetafdruk van graspapier lager en vereist de productie slechts een tiende van de benodigde energie voor de productie van traditioneel papier. Per ton grasvezels wordt er twee liter water gebruikt in plaats van de 6.000 liter, die nodig is voor dezelfde hoeveelheid vezels met hout als grondstof.

"Per ton houtpulp wordt er 510 kilo CO2 uitgestoten", stelt D'Agnone. Dat is dezelfde hoeveelheid die vrijkomt wanneer iemand een jaar lang door steenkool opgewekte elektriciteit gebruikt. "We besparen 75%", stelt de uitvinder. Zelfs in vergelijking met het pulp van gerecycled papier ligt de CO2-uitstoot 25 % lager.

Afhankelijk van het einddoel kan het papier tot 60% gras bevatten. De rest is gemaakt van vers hout en gerecycled materiaal, zoals traditioneel papier.

Meer dan twintig fabrieken in Duitsland, Nederland en Italië werken al met het granulaat van het bedrijf. Het is uiteraard nog lang niet zover dat graspapier het traditionele papier vervangt. De ontwerper stelt echter dat ze al in staat zijn om dit type papier geschikt te maken voor 90% van de gebruikelijke functies van papier.

D'Agnone heeft vele innovatie-, milieu- en bedrijfsstichtingsprijzen ontvangen, samen met landbouwwetenschappers van de Universiteit van Bonn.

Professor Jukka Valkama, van Papiercentrum Gernsbach van de Universiteit in Baden-Württemberg, is echter sceptisch over het product. Hij heeft geen cijfers over de ecologische voetafdruk van het productieproces, maar denkt dat veel stoffen in het gemaaide gras, die zich in het water bevinden, later gezuiverd moeten worden. Vanwege de zichtbare vezels zou een grote hoeveelheid graspapier daarnaast een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het geproduceerde papier.

Bron: elmostrador.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven