Vraag naar avocado's trekt aandacht Zuid-Afrikaanse telers

Volgens een rapport uit 2019 van de EU dat de titel draagt 'Mogelijkheden voor Zuid-Afrikaanse opkomende telers op de EU- markt', ligt de Zuid-Afrikaanse teelt van avocado's nog steeds ver onder de vraag. 

De stijging van de vraag naar avocado's vertaalt zich in een belangrijke expansie en groeimogelijkheden. De lokale sector groeit met meer dan 1.000 ha per jaar. 

Vorig jaar werd de totale teelt geraamd op 170.000 ton, waarvan 86.000 ton werd geëxporteerd, vooral naar de EU en het VK. Door de mondiale vraag en een jaarronde teelt breidde de teelt zich uit in KwaZulu-Natal en de Oost- en West-Kaap. 

Teeltbedrijf Laeveld Agrochem adviseerde avocadotelers om zich over te geven aan experts voor het plannen van plantages en teelt. Daarnaast kan teelttechnologie gebruikt worden om telers te helpen duurzame opbrengsten binnen te halen en teeltrisico's te beheersen. 

Nieuwe markten en groeimogelijkheden
Derek Donkin van de South African Subtropical Growers’ Association (Subtrop) zei dat het toegang krijgen tot de mondiale markt voor lokale telers een van de prioriteiten is. Volgens Subtrop is de hoeveelheid nieuwe aanplant om nieuwe markten te voorzien aanzienlijk gestegen.

"Onze lange termijn plannen omvatten toegang tot nieuwe markten zoals China, India en de VS. Wanneer de vraag naar avocado's blijft zoals die is, dan moeten we onze teelt binnen 10 jaar verdubbelen. Momenteel exporteren we 55% van onze avocado's, 10-12% gaat naar de bewerking en de rest wordt als versproduct afgezet."

Bron: cbn.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven